To nejlepší opět k vidění v Praze. Výstava World Press Photo připomene i hrozivý pád Ondřeje Banka

To nejlepší ze světové novinářské fotografie je od pátku k vidění na pražské výstavě prestižní soutěže World Press Photo. Uspěl v ní i český lyžař Ondřej Bank. I když ne jako autor fotografie, ale jako objekt. Ve sportovní kategorii soutěže totiž zvítězil snímek zachycující jeho pád na loňském mistrovství světa v americkém Beaver Creeku. Spolu s ostatními oceněnými fotografiemi bude snímek viset v Křížové chodbě pražského Karolina až do října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pád Ondřeje Banka v Beaver Creeku

Pád Ondřeje Banka v Beaver Creeku | Foto: Christian Walgram

„Ta moje jízda měla vítězné parametry a v ten moment, kdy skončily moje vítězné parametry, přeskočily na tu fotku, která pak vyhrála zajímavou soutěž,“ směje se Ondřej Bank.

Na okamžik, který se vítězně zapsal do jeho profesní historie, vzpomíná i autor snímku, fotograf rakouské sportovní agentury GEPA Christian Walgram.

„Hned jsem věděl, že je to skvělá fotka, ale pak jsem byl v myšlenkách s Ondřejem, protože to byl opravdu hrozný pád a nikdo nevěděl, jak vážně je zraněný. Samozřejmě jsem v té chvíli nemyslel na World Press Photo, nefotím proto, abych uspěl v soutěžích. Jen se snažím dělat dobré fotky, najít překvapivé úhly pohledu,“ říká Walgram.

Fotografie oceněné v soutěži World Press Photo často zobrazují smutnou realitu dnešního světa. Hlavní cenu letos získal australský fotograf Warren Richardson, který sledoval situaci uprchlíků na srbsko-maďarské hranici. Ani další témata nejsou povzbudivá. Boje v Sýrii, ekologické problémy, boj lidí s následky přírodních katastrof nebo s autoritářskými režimy.

Vítězný snímek World Press Photo: Warren Richardson - Hope for a New Life | Foto: World Press Photo © Warren Richardson

„Ta nepřívětivá část světa je vlastně docela blízko. Je dobré si připomenout, že kromě válečných pohrom byly i pohromy přírodní. A taky si připomenout naději, to si myslím, že s sebou nese tato výstava,“ vysvětluje organizátorka výstavy Michaela Kindlová, proč je dobré přehlídku toho nejlepšího ze světové fotografie vidět.

Mezinárodní porota soutěže Word Press Photo ocenila v osmi kategoriích celkem 41 autorů. Vybírala přitom z asi 83 tisíc snímků. Ty nejlepší si můžou návštěvníci pražského Karolina prohlédnout do 2. října.

ČRo, Zdeněk Přidal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme