Obama: KLDR ponese následky. Kvůli dalšímu jadernému testu zasedne Rada bezpečnosti OSN

Severní Korea v pátek ohlásila v pořadí už pátý jaderný test. Tamní státní televize označila pokusný výbuch hlavice za úspěšný. Jadernou zkoušku už odsoudily Soul, Tokio, Peking, Moskva, Paříž i Washington. Podle Soulu by se ještě v pátek měla mimořádně sejít Rada bezpečnosti OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Naši vědci provedli pokusný výbuch nově vyrobené jaderné hlavice na místě jaderných zkoušek na severu země," potvrdila moderátorka severokorejské televize KRT obavy okolních států.

V KLDR se třásla země. Režim provedl pátou jadernou zkoušku, dosud nejsilnější

Číst článek

Jaderná zkouška měla údajně dvakrát větší sílu než poslední pokus z letošního ledna. Jihokorejská vláda tvrdí, že naměřili výbuch o síle až deset kilotun TNT.

Podle západních analytiků to naznačuje, že by Severní Korea mohla být blízko k vytvoření funkční jaderné zbraně. Jihokorejská vláda kvůli tomu svolala mimořádnou bezpečnostní schůzku.

Americký prezident Barack Obama řekl, že Severní Korea ponese následky svých provokací. Jaderný test odsoudila i Čína, která platí za nejvýznamnějšího spojence severokorejského režimu. Vyzvala KLDR, aby okamžitě přestala se svými aktivitami, které zhoršují situaci nejen v regionu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí oznámila, že Peking předá severokorejskému velvyslanci v Číně diplomatickou nótu. „Vyzýváme Severní Koreu, aby dodržovala rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zastavila jakékoliv akce, které mohou vést ke zhoršení situace.“

Stejně jako Čína test odsoudilo Rusko a další země. Mezinárodní agentura pro atomovou energii označila jaderný test za jasné porušení několika rezolucí Rady Bezpečnosti.

Naposledy Pchjongjang otestoval jadernou zbraň letos v lednu. Rada bezpečnosti tehdy v reakci na to proti zpřísnila sankce proti Severní Koreji.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v poslední době opakoval, že se jeho země na další jadernou zkoušku připravuje. Režim tvrdí, že svými testy reaguje na nepřátelské postoje ze strany Spojených států.

Pavlína Nečásková, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme