Polovina nebankovních půjček porušila právní předpisy, zjistila inspekce

Téměř polovina kontrolovaných poskytovatelů nebankovních půjček porušila podle České obchodní inspekce zákon. Inspektoři ve 2. čtvrtletí prověřili 43 společností, porušení obecně závazných právních předpisů zjistili v 21 případech, z toho porušení zákona o spotřebitelském úvěru bylo zjištěno v 10 případech. Inspekce rozdala 27 pokut dohromady za 800 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Nejčastěji poskytovatelé nebankovních úvěrů neuváděli RPSN, tedy roční procentní sazbu nákladů, která lidem pomáhá lépe vyhodnotit, jestli je úvěr výhodný. Jde třeba o výši úrokové sazby nebo údaje o poplatcích.

Ve 2. čtvrtletí 2016 bylo Českou obchodní inspekcí přijato 52 podání spotřebitelů vztahujících se přímo ke spotřebitelským úvěrům nebo k jeho zprostředkování.

Podle mluvčího inspekce Jiřího Fröhlicha by klienti měli znát především takzvanou cenu půjčky, tedy celkovou finanční částku, kterou za úvěr zaplatí.

„Pokud opravdu není jedna varianta než si půjčit, tak si skutečně spočítat, kolik si půjčím a kolik ve finále zaplatím, jestli na to skutečně mám. Opravdu vzít si kalkulačku a spočítat si to. Nedat jenom na taková čísla – máme nejmenší úroky a podobně,“ říká.

Spotřebitelé by se podle něj měli také vyhýbat zprostředkovatelům půjček. „A to druhé, co vyplývá z kontrol, jděte přímo za tím, kdo vám půjčit může. Nevyužívejte služeb zprostředkovatelů.“

Podle ČOI výsledky kontrol ukázaly, že oproti 1. čtvrtletí došlo ve 2. čtvrtletí ze strany zprostředkovatelů a poskytovatelů spotřebitelských úvěrů k mírnému snížení počtu zjištění, a to o 3,5 procenta. Ve vztahu k dodržování zákona o ochraně spotřebitele pak došlo ke snížení počtu zjištění téměř o 12 procent.

„I přes tato příznivá zjištění budou další kontroly u zprostředkovatelů a poskytovatelů spotřebitelských úvěrů z nebankovního sektoru pokračovat i v dalším období a Česká obchodní inspekce bude pokračovat i v kontrolách zahájených v předcházejících obdobích,“ uvádí inspekce v tiskové zprávě.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme