Nedvěd se zraněním vyhýbal díky prevenci. Jak dlouho vydrží Rosickému zdraví ve Spartě?

Bude to už v sobotu v české nejvyšší soutěži proti Mladé Boleslavi nebo snad příští týden v Evropské lize symbolicky v Anglii proti Southamptonu? Hlavně fanoušci Sparty pozorují, jak se Tomáš Rosický na Letné po patnácti letech znovu zapojil do tréninku, a netrpělivě vyhlížejí jeho první start. A můžou se také modlit, aby navrátilci s velkou fotbalovou reputací vydrželo křehké zdraví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický během jednoho z mnoha soubojů s Andrésem Iniestou

Tomáš Rosický během jednoho z mnoha soubojů s Andrésem Iniestou | Zdroj: Reuters

Šéflékař FIFA a vedoucí výzkumných programů Mezinárodní fotbalové federace Jiří Dvořák zná diagnózy největšího maroda českého fotbalu jen zpovzdálí.

Do hlubokého rozboru případu Tomáš Rosický pouštět nechce.

„Když někdo začne dělat sport, musí si uvědomit, že celé jeho tělo bude mnohem víc zatížené než u normálního člověka. A musí se na to připravit už na začátku kariéry,“ radí Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když není zranění dobře vyléčeno a hráč hraje dál pod léky, aby neměl bolesti, přijde další zranění, vysvětluje šéflékař FIFA Jiří Dvořák

Ať jsou příčiny častých zranění jakékoli, staronový sparťan může posloužit fotbalovému lékařství jako odstrašující příklad.

V červnu na Euru po druhém skupinovém utkání s Chorvatskem skončilo zatím poslední období zdravého Rosického. Předtím v lednu trvalo jen devatenáct minut a za minulých deset let se počet jeho fotbalových přestávek kvůli zdravotním problémům blíží čtyřiceti.

Mimo jiné právě takovým příběhům se snaží zabránit jeden z aktuálních lékařských programů FIFA – jedenáctka pro zdraví.

„Víme, že zranění je riziko pro další zranění. Když není dobře vyléčeno a hráč hraje dál pod léky, aby neměl bolesti, přijde další zranění. Zneužití léků u profesionálů je neobyčejné a moc se o něm neumluví,“ vysvětluje Čechošvýcar, proč jsou dlouhé pauzy leckdy zdravější než rychlé návraty na trávník.

Vítej doma, reagují lidé na sociálních sítích na Rosického comeback do Sparty

Číst článek

Co se týče opakovaných zranění, dovede dát z českého prostředí i pozitivní příklad – kariéru jiného kapitána národního týmu, která je v tomhle smyslu opakem té Rosického.

„Nedvěd mi prozradil, že neměl žádné zranění za celou kariéru. Když jsem mu ukazoval naše prevenční programy, Pavel mi řekl, že to dělá od dětství jako rutinu. Myslím, že tam je základ,“ domnívá se Dvořák.

To už je ale rada spíš pro nějakého nového Rosického. U toho, který se snad co nevidět vrátí na hřiště v rudém sparťanském dresu, nezbývá než doufat, že jeho skoro šestatřicetileté tělo tentokrát vydrží nápor velkého fotbalu delší dobu.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme