Podnikatel Ortega znovu sesadil miliardáře Gatese z postu nejbohatšího muže světa

Akcie firmy Indetex ve středu posílily, a vystřelily tak na pár hodin majitele textilní společnosti Amancia Ortegu na pozici nejbohatšího muže planety před magnáta Billa Gatese. Informoval o tom Forbes. Ortegův Indetex pod sebe sdružuje oděvní značky Zara, Massimo Dutti a Pull&Bear. Španělský podnikatel už Gatese překonal jednou v roce 2015.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský miliardář Amancio Ortega

Španělský miliardář Amancio Ortega | Foto: Wikimedia Creative Commons

Podle Forbesu ve středu vyskočily akcie Ortegova Indetexu o 2,5 procenta, čímž se podnikatelův osobní majetek navýšil o necelé dvě miliardy dolarů.

Deník El País ale připomíná, že se souboj o první příčku mezi Gatesem a Ortegou přímo odvíjí od toho, jaký se ke sledování vlastněného majetku použije systém.

Firma Bloomberg totiž ve svém hodnocení na rozdíl od Forbesu zohledňuje oceněný majetek. Když tedy ve středu žebříček Forbesu ukazoval Ortegu na prvním místě, seznam Bloombergu řadil španělského podnikatele na druhé místo s velkou ztrátou na vedoucího Gatese.

Titul nejbohatšího člověka si Ortega od Gatese krátce vypůjčil už v roce 2015, kdy akcie jeho společnosti dosáhly historického vrcholu.

Amancio Ortega má pověst skromného člověka. Začínal jako prodavač, v 70. letech s manželkou založil vlastní firmu se spodním prádlem a pyžamy, z níž po letech vznikla Zara.

Na seznamu miliardářů se Ortega objevil poprvé v roce 2001. Už v té době patřila první příčka Billu Gatesovi.

Zakladatel softwarové firmy Microsoft pravidelně přispívá větší obnosy svého majetku nadaci Billa a Melindy Gatesových, zaměřené na zdravotní a rozvojové programy. Nebýt jeho charitativní činnosti, nikdo na světě by Gatesově majetku nemohl konkurovat.

Kromě Ortegy a Gatese figurují na prvních pozicích seznamu také zakladatel Amazonu Jeff Bezos, investor Warren Buffet či tvůrce Facebooku Mark Zuckerberg.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme