Ankara jednala s představiteli EU. Požaduje rychlejší příděl peněz a plán zavedení bezvízového styku

Rychlejší přidělování peněz a konkrétní harmonogram pro zavedení slíbeného bezvízového styku. Takové jsou požadavky Turecka po pátečním jednání se šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou a komisařem pro rozšíření Johannesem Hahnem. Země si podle ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua stěžuje, že jí Evropské unie slíbila finanční pomoc za zastavení migrační krize a svou dohodu nedodržuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu | Zdroj: Reuters

Turecko tvrdí, že do země finanční pomoc ještě vůbec nepřišla. Hrozí, že dohodu vypoví a uprchlíky pošle do Evropy. Evropská unie přitom ze slíbené částky zhruba 3 miliard eur už přes 2 miliardy poslala na humanitární a jinou pomoc.

Začátek července měl dále značit původně dohodnutý termín pro zavedení bezvízového styku, ale pouze pokud Turecko splní 72 stanovených podmínek. Země tvrdí, že požadavkům vyhověla. Podle Bruselu ale zbývají dvě nebo tři významné podmínky, mimo jiné zrušení takzvaného protiteroristického zákona.

Komisař Hahn po jednání podle ČTK uvedl, že věří v dohodu s Tureckem o bezvízovém styku. Načasování ale podle něj závisí na Turecku. Mogheriniová v této souvislosti podle médií také řekla, že EU bude v jednání o bezvízovém styku s Ankarou pokračovat.

Páteční schůzka byla první návštěvou vysokých představitelů unie v Turecku od nezdařeného pokusu o státní převrat.

Evropská komise navíc ve čtvrtek přišla s velkým humanitárním projektem, který má hodnotu 350 milionů eur, tedy asi 9 a půl milionů korun.

V rámci projektu mají syrští uprchlíci žijící v Turecku dostávat kreditní karty, na které jim každý měsíc přijdou peníze, za které si budou moct kupovat základní potraviny. Smyslem akce je, aby tito lidé v Turecku zůstali, žili tam alespoň trochu důstojně a nešli dál do Evropy.

ČTK, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme