Každá pátá stanice zaznamenala teplotní rekord, vedra nás čekají i příští týden

Teplé a slunečné počasí i nadále panuje v České republice. Teploty na řadě míst přesahují hranici tropického dne. Podle meteorologů můžeme vysoké teploty očekávat nejméně do druhé poloviny příštího týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo | Foto: Filip Jandourek

Nové nejvyšší maximum má třeba Javorník, kde naměřili 30,7 stupně Celsia. Na Labské boudě stačilo k překonání historického maxima 19,4 stupně.

Teploty přesahující 30 °Celsia, což je hranice tropického dne, zaznamenali také v Plzni, Doksanech a Průhonicích. Nejstarší teplotní rekord padl v Příbrami. Dosavadní maxima z let 1911 a 1928 28,4 °C byla překonána o půl stupně Celsia.

Meteorologové upozorňují také na to, že nejteplejší a nejchladnější místo v České republice ráno dělilo více než 17 °C. "Díky jasné obloze a slabému větru nebo bezvětří platilo, že údolí byla chladnější než vrcholky okolních kopců, neboť těžší studený vzduch stékal do údolí a na kopce vytlačil lehčí teplejší vzduch," uvedl Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Milešovce byla teplota ráno 17,9 stupně, zatímco v 15 km vzdálených Teplicích bylo po ránu jen 13 stupňů. Přitom Teplice patřily ve čtvrtek k nejteplejším místům v zemi. Nebo na stanici Hošťálková – Maruška naměřili meteorologové 18,5 °C, pod ní v obci Hošťálková naměřili jen 10,2 stupně Celsia. Během dne se však rozdíly vyrovnaly.

Ve čtvrtek zaznamenali meteorologové ještě více teplotních rekordů. Ty padly téměř na každé třetí stanici. Teplé a slunečné počasí by mělo vydržet až do druhé poloviny týdne. Odpolední teploty by ještě příštích několik dní měly dosahovat 30 stupňů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme