Věřící putující do Mekky dostali elektronický náramek kvůli bezpečnosti

V saúdskoarabské Mekce dnes začala každoroční pouť, které se má účastnit každý zdravý muslim alespoň jednou za rok. Vzhledem k loňské tragédii, provázejí letošní pouť přísná bezpečnostní opatření. Jednou z nich je i elektronický náramek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mekka

Mekka | Zdroj: ČTK

Většina poutníků dnes pobývala hlavně u Velké mešity v Mekce, kde se věřící, odění už do poutního šatu, modlili a mířili ke svatyni Kaba na nádvoří mešity. Nad davem kvůli bezpečnosti kroužily vrtulníky, trasy byly vyznačeny a střeženy vojáky.

Každý věřící letos dostal nově elektronický náramek, který umožňuje jeho rychlou identifikaci, pokud se mu udělá špatně nebo omdlí.

Vojáci a policisté podle agentury AFP nekompromisně brání lidem pohybovat se mimo určenou trasu pochodu kvůli jejich bezpečnosti. "Řekli nám, abychom se nevzdalovali od své skupiny, abychom nastupovali včas do autobusů a respektovali vyznačené trasy," řekla šestatřicetiletá egyptská poutnice Raša Muhammadová.

Důvodem je loňská tragédie, při níž v tlačenici zemřelo přes 2000 tisíce lidí. Někteří z nich totiž zůstali dlouho neidentifikováni. Náramky obsahují kód, který lze přečíst pomocí telefonu. Mohou tedy snadno rozpoznat i cizince, který hovoří jenom svým jazykem.

Část poutníků dnes také vystoupila na horu Núr, na níž se podle islámské tradice prorokovi Mohamedovi poprvé zjevil bůh. Další pak navštívili jeskyni, v níž se Mohamed modlil a kde se mu dostalo vnuknutí šířit islám.

Přes 200 cizinců už bylo deportováno, protože se neřídili danými instrukcemi. Úřady zabavily také 48 000 aut, v nichž jeli poutníci, kteří se chtěli do Mekky dostat mimo kvóty.

Podle šéfa íránského organizačního týmu pro hadždž Saída Ohadího ale nejsou bezpečnostní opatření dostatečná. Írán letos tedy do Mekky žádné věřící neposlal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme