Byla snoubenkou dvou teroristů. Teď je sama ve vězení kvůli plánování útoku

Všechny tři ženy, které zatkla francouzská policie v souvislosti s nálezem auta plného plynových lahví, se radikalizovaly pod vlivem bojovníků Islámského státu. Byly také přímo ze Sýrie řízeny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie zatýká jednu ze tří žen podezřelých z terorismu

Francouzská policie zatýká jednu ze tří žen podezřelých z terorismu | Zdroj: Reuters

Pařížský prokurátor François Molins v pátek uvedl, že ženy pod vedením tzv. Islámského státu plánovaly útok na Lyonské nádraží. „Podařilo se nám rozpustit teroristickou skupinu mladých žen, které zcela podléhaly ideologii Islámského státu. Řídili je radikálové v Sýrii. Dokazuje to, že za tuto organizaci bojují i ženy," řekl Molins.

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve uvedl, že terčem na čtvrtek plánovaného atentátu bylo pařížské Lyonské nádraží, třetí nejrušnější železniční stanice francouzské metropole. „Ta skupina byla zničena, existují ale další," řekl dnes o zásahu francouzský prezident François Hollande. „Informace, které nám poskytly naše tajné služby, umožnily zakročit dříve, než by bylo pozdě," dodal.

Dívka, kterou u Paříže zneškodnili policisté, přísahala věrnost IS

Číst článek

Zmařený útok souvisel dvěma atentáty z posledních měsíců. Jedna ze zadržených žen totiž byla postupně zasnoubená se dvěma teroristy.

Nejdříve byla zasnoubená s Larossim Abballou, který v červnu v obci Magnanville západně od Paříže zabil policejního velitele a jeho manželku, která také pracovala u policie. Po jeho smrti se žena zasnoubila s Adelem Kermichem (19), který o měsíc později zabil katolického kněze Jacquese Hamela v Saint-Etienne-de-Rouvray u Rouenu na severozápadě Francie. Současný snoubenec této ženy je podle Molinse od čtvrtka také ve vězení.

Vůz plný plynových lahví byl objeven v neděli časně ráno u katedrály Notre-Dame v Paříži. V souvislosti s tímto incidentem bylo zatčeno již nejméně sedm osob, včetně tří žen ve věku 39, 23 a 19 let. Nejmladší z nich, devatenáctiletá dcera majitelů auta, bodla při zatýkání policistu nožem do ramena. Jeho kolegové ji poté postřelili.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme