Podle Kaczyńského pravda, podle opozice propaganda. Film Smoleńsk rozděluje Poláky

V polských kinech se začal promítat film o tragédii u Smolenska. Při letecké havárii v roce 2010 zemřel tehdejší prezident Lech Kaczyński s manželkou a skoro stovka nejvyšších armádních velitelů a státních úředníků. Pro Poláky zůstává Smolenská havárie traumatem historických rozměrů. To odrážejí i první reakce na film režiséra Antoniho Krauze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do polských film vstupuje film Smoleńsk o havárii letadla se špičkami země

Do polských film vstupuje film Smoleńsk o havárii letadla se špičkami země | Foto: Twitter

Hlavní hrdinka filmu, mladá novinářka, pátrá po příčinách nehody. Dochází postupně k názoru, že všechno bylo asi jinak, než tvrdí vyšetřovatelé. Slovo „útok" sice ve filmu přímo nezazní, jenže kamera ukazuje výbuch na palubě a naznačuje v mnoha jiných scénách, že to útok byl a stáli za ním nejspíš Rusové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Film Smoleńsk viděl už i polský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

O tom je sice podle průzkumů přesvědčená jen asi pětina Poláků, ale mezi nimi je i bratr zemřelého prezidenta Lecha Kaczyńského Jaroslaw, dnes předseda vládní strany Právo a Spravedlnost.

„Mám z toho filmu radost. Radost z toho, že vůbec vznikl. A z toho, že mnoho Poláků i lidí v jiných zemích, kde se bude promítat, ten film uvidí, protože mluví pravdu. To je nesmírně důležité,“ vyjádřil se mocný politik.

Pro většinu Poláků ale byla havárie u Smolenska nehodou, za kterou mohlo špatné počasí, chyba pilotů a navigátorů. Spekulace o výbuchu na palubě zatím nikdo neprokázal.

„Víme, že se žádné z těch tezí o údajném útoku nepotvrdily. Takže to není film dokumentární nebo vzdělávací. Je propagandistický,“ označil opoziční poslanec Andrzej Halicki v televizi TVN24 snímek Smoleńsk za jasnou propagandu názorů vládní strany a jejích skalních stoupenců.

Polská národní tragédie:
10. dubna 2010 došlo nedaleko Smolenska k havárii stroje TU-154m. Letoun přepravoval vysoké vojenské a politické představitele, kteří letěli z Varšavy do Ruska uctít památku obětí Katyňského masakru při příležitosti jeho 70. výročí. Havárii nikdo z osob na palubě nepřežil, zemřelo 96 osob, mimo jiné prezident Lech Kaczyński a prakticky celé nejvyšší velení polské armády

Film tak Poláky podle všeho víc rozdělí, než spojí. „Ti, kteří si myslí, že Smolenská havárie byl útok, dostávají filmové potvrzení svých domněnek. Naopak ti, kteří v útok nevěří a přijdou, uvidí mnoho scén, které jim přijdou nevěrohodné, nepravdivé,“ řekla šéfka kulturní rubriky největšího zpravodajského a společenského serveru ONET.PL Katarzyna Janowská.

„Film navíc staví bývalého premiéra Donalda Tuska do velmi špatného světla,“ přidala kritička další rozměr v rozhovoru pro polský Newsweek.

První kritické výroky mají ke chvále hodně daleko. Film vznikal od roku 2013, producent se však potýkal s nedostatkem peněz a to se projevilo především na trikových scénách.

Ocenění se nedočkali ani herci, jejichž výkony jsou podle prvních kritik schématické a nepřesvědčivé. První filmový pokus přiblížit tragédii u Smolenska tak podle všeho příliš nevyšel.

Vít Pohanka, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme