Diskvalifikace ruské výpravy může pomoct české paralympioničce Berné. Ve vrhu koulí obhajuje bronz

Česká hendikepovaná atletka Eva Berná se v Riu de Janeiru představí hned ve třech atletických disciplínách. Na úvod si při svém pátém startu na paralympijských hrách vyzkouší hod oštěpem, ale šanci má především ve vrhu koulí, kde obhajuje třetí místo z minulých her v Londýně. Od dětství je přitom ochrnutá na pravou stranu těla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralympijská atletka Eva Berná (uprostřed) na cestě na sportoviště

Paralympijská atletka Eva Berná (uprostřed) na cestě na sportoviště | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

V dětství po narození prodělala dětskou mozkovou obrnu a ochrnula na pravou stranu. Lidé Evě Berné ale prý vesměs říkají, že to není moc poznat.

Letos ve třiceti letech startuje na své páté paralympiádě. Poprvé atmosféru sportovního svátku hendikepovaných okusila v australském Sydney v roce 2000.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Berná ve třiceti letech startuje na své páté paralympiádě. Hendikepovaná atletka má ve své sbírce tři bronzové medaile z Atén, Pekingu a Londýna

„Ve čtrnácti letech mi na Mezinárodním olympijském výboru řekli, že mám dobré výkony a nominovali mě jako náhradnici. Poté jsem se stala členkou výpravy a od té doby se tomu věnovala naplno,“ vypráví Berná.

Hendikepovaná atletka má ve své sbírce tři bronzové medaile z Atén, Pekingu a Londýna.

„Moje nejsilnější zbraň je momentálně asi vrh koulí. Asi to vyzní špatně, ale vzhledem k tomu, že ruská výprava vypadla a já se díky Rusce posunula ze čtvrtého místa na třetí, možná bych mohla obhájit bronzovou medaili,“ přemýšlí Berná.

V Riu de Janeiru se představí ještě ve dvou disciplínách. To se může jevit v programu paralympiády jako poměrně časově a hlavně fyzicky náročné.

„Vychází mi to na jednu disciplínu a pak jeden až dva dny volna. Jelikož se jedná o vrhačské disciplíny, spojit se to dá. Každý z vrhačů se většinou věnuje dvěma až třem disciplínám,“ tvrdí Berná.

První pokus vylepšit svou dosavadní medailovou sbírku bude mít v oštěpařské soutěži po půlnoci středoevropského letního času.

Pavel Petr, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme