Olympijského medailistu Dostála těší, že ho lidé poznávají. Úspěchem v Riu chce inspirovat děti

Přilákat děti k pohybu. I to je v současnosti jeden z nepsaných úkolů úspěšných sportovců. Je si toho vědom i dvojnásobný medailista z olympijských her v Riu Josef Dostál. Přestože měl český kajakář už i lepší sezonu než je ta letošní, lidé si ho teď všímají mnohem víc než před vrcholem v Brazílii. A toho se snaží využít podobně jako další úspěšní olympionici k motivování mladých.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kajakář Josef Dostál ponese na slavnostním zahájení českou vlajku

Kajakář Josef Dostál ponese na slavnostním zahájení českou vlajku | Zdroj: Reuters

Přestože Josef Dostál skončil v olympijském závodě kajakářů na jeden kilometr na druhém místě za Španělem Walzem, ohlas na stříbro z Ria byl mnohem větší než před dvěma lety.

Tehdy vybojoval titul mistra světa ve stejné disciplíně a to samé se mu povedlo se čtyřkajakem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po olympiádě to musíme odpracovat jakožto tahouni, kteří inspirují malé děti ke sportu, vyzývá kajakář Josef Dostál

„I když jsem měl lepší výsledky v samotném sportu – v roce 2014 jsem se stal dvojnásobným mistrem světa a dost to proběhlo v médiích – paradoxně mě nikdo moc nepoznával. Ale jak je olympiáda sledovaná a je to mediálně zajímavé i po jejím skončení, lidé mě poznávají,“ těší Dostála.

Ačkoli ho ostatní sportovci a funkcionáři varovali, že po stříbru a bronzu z Ria ztratí soukromí, neustále ho bude někdo obtěžovat s žádostmi o rozhovory, fotky a podpisy, třiadvacetiletý dvoumetrový vodák si i poolympijské chvíle užívá.

„Mně to přijde hrozně fajn. Dřív mě rozčilovalo, že mě nikdo nepoznával. Když se mě na to ptali, říkal jsem, že je to škoda. A teď když jdu, zastavují mě, jestli se s nimi můžu vyfotit. To je úplně super,“ rozzáří se teď už trojnásobný olympijský medailista.

Olympijské vzory jsou důležité

A navíc trochu jinou rovinu nabírá – pro někoho možná malicherná – honba za medailemi, když se úspěšní olympionici stanou vzory pro děti, které se pak místo sezení u čehokoli věnují pohybu.

„Po olympiádě to musíme odpracovat jakožto tahouni, kteří inspirují malé děti ke sportu. Před čtyřmi lety před Londýnem byla základna poloviční než teď. Poté se rozrostla i díky výsledkům, které pravidelně vozíme z mistrovství světa,“ říká Dostál.

Elitní čeští sportovci se po sezoně chtějí věnovat po pohybu toužícím klukům a holkám co nejvíc času. Jedním z těch, pro kterého byli v životě velmi důležití úspěšní závodníci, je i olympijský šampion z londýnského moderního pětiboje David Svoboda.

„Když jsem byl malý, sportovní vzory pro mě byly hodně důležité. Neřadím se mezi hvězdy, které mě tenkrát motivovaly, třeba Honza Železný, Martin Doktor a další. Ale strašně rád budu aspoň částečně plnit stejnou funkci a motivovat mladé sportovce a děti,“ doplňuje trojnásobný olympionik Svoboda.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme