Dobrovolníci zachraňují ‚naganský expres' před šrotem. Letoun převezou do muzea

Do leteckého muzea v Kunovicích brzy přibyde takzvaný naganský expres. Vládní speciál Tupolev Tu-154 létal hlavně s vrcholnými politiky, včetně prezidentů Havla a Klause. V roce 1998 ale přivezl z olympiády i zlaté české hokejisty. Dva stejné stroje už půldruhého roku rozebírají letečtí nadšenci z Kunovic a další fanoušci. Parta dobrovolníků tráví ve Kbelích víkendy a odpracovali už přes 6000 hodin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci rozebírají dva vyřazené letouny Tu-154. Jeden ze strojů dopravil z Nagana zlaté hokejisty

Dobrovolníci rozebírají dva vyřazené letouny Tu-154. Jeden ze strojů dopravil z Nagana zlaté hokejisty | Foto: Jaroslav Skalický

„Je to kus historie a prostě nádherná technika, ke které akorát člověk vzhlíží zespoda nahoru, a když konečně taková příležitost je, tak se toho musí chytnout,“ řekl Pavel Hlavizňa, který zrovna s vrtačkou v podřepu pracoval na centroplánu.

„Rozebrat to nějakým způsobem jde, ale dát to dohromady bude práce úplně neuvěřitelně složitá,“ upozornil.

„Kdybychom ho rozřezali, tak ho vlastně znehodnotíme. Ani statická pevnost letadla by potom asi nebyla ideální,“ zdůvodnil zvolený postup Martin Hrabec, vedoucí kunovického leteckého muzea a šéf celého projektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Parta leteckých fanoušků zachraňuje vyřazené Tupolevy Tu-154 z bývalé vládní letky před sešrotováním. Natáčel s nimi Jaroslav Skalický

„Hlavně nám jde o to letadlo zachovat tak, jak bylo, bez výrazných zásahů do konstrukce. Je to sice náročnější, déle to trvá, ale je to jediná možnost,“ dodal.

Titul „rekordmana“ v odpracovaném čase drží Josef Hajchel, a to s 900 hodinami.

„Já jsem spíš blázen než rekordman,“ prohlásil. Na otázku, co na to říká jeho rodina, prý vždy odpovídá, že neví, protože už je dlouho neviděl. „Mít rád letadla nestačí. Je potřeba je opravdu milovat,“ doplnil ke svému nasazení.

Obě „tůčka“, tedy vyřazené stroje, stojí na okraji kbelského letiště. Takzvaný naganský expres se teď podobá spíše ponorce, protože je bez křídel, kýlovky i centroplánu. V tomto stavu čeká na přepravu do Kunovic.

'Zlatí hoši' z Nagana se promění v loutky. O historickém úspěchu českých hokejistů vzniká film

Číst článek

„Rozměry trupu jsou 42,8 metrů,“ řekl Martin Ludvík. „Pro mě to bude velké dobrodružství, beru to už hodně osobně, protože s tím, jak chodím pomáhat i demontovat, tak se do toho člověk hodně zabořuje. Svým způsobem je to i droga. Už jsem přepravil parní lokomotivu, lodě. Jediné, co mi v odbornosti chybí, je přepravit letadlo. Takže to je můj několikaletý sen,“ prozradil.

Naganské letadlo by se mělo do Kunovic dostat do konce září. Kde skončí druhé Tu-154, ještě není rozhodnuto.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme