Tropické teploty a sucho vydrží i v dalším týdnu. Před víkendem se má ale ochladit

Velmi teplé slunečné počasí prakticky beze srážek bude pokračovat i v nadcházejících dnech. Do čtvrtka se teploty budou pohybovat kolem tropické třicítky. Teprve v pátek se dá čekat změna počasí, která přinese mírné ochlazení a výraznější přeháňky či bouřky, vyplývá z dlouhodobé předpovědi vydané v sobotu Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo (ilustrační foto)

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

I přes očekávané ochlazení mají ve druhé polovině září a začátkem října vydržet nadprůměrné teploty. Má také pršet méně, než bývá v tuto roční dobu obvyklé.

„V souvislosti s tímto charakterem počasí bude pokračovat deficit vláhy a zpočátku i riziko vzniku požárů," upozornili meteorologové na pokračující sucho.

V Česku třetím dnem padají teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu naměřili v Řeži u Prahy, a to 31,8 stupně Celsia. Maxima překonalo celkem 46 stanic po celé České republice. Například v jihočeském Táboře naměřili meteorologové 30,5 stupně Celsia. Byl tak pokořen rekord z roku 1983.

Od pondělí do čtvrtka se rtuť teploměru vyšplhá ke 30 stupňům Celsia, v pátek se může ochladit na 24 stupňů. Průměrné či lehce podprůměrné teploty lze podle Českého hydrometeorologického ústavu očekávat až od 3. do 9. října.

V nadcházejících týdnech pravděpodobně výrazněji nezaprší. „Podle dnešních modelových výstupů atmosféry se prvních srážek můžeme dočkat během pátku nebo až v sobotu. Do té doby se půda a příroda bude vysušovat," konstatoval v pátek meteorolog Jaroslav Rosa na informačním webu ČHMÚ.

Meteorologové tedy zřejmě v dalších dnech rozšíří své varování před požáry, které zatím platí od pátku do odvolání pro Královéhradecký, Pardubický a Středočeský kraj a pro Prahu.

Pozor na požáry, varují meteorologové. Hrozí hlavně ve vyprahlých Čechách

Číst článek

Pravidelně se opakující několikadenní slunečné a teplé období ve dnech kolem 7. září nazývají meteorologové mariánské léto, které nyní střídá takzvané ludmilsko-matoušské pozdní léto. Je charakteristické výraznými teplotními výkyvy.

„Po jeho uplynutí teprve nastupuje nejznámější období časného podzimu - babí léto," uvedl Rosa.

Babí léto je z hlediska časové posloupnosti záležitostí až první části podzimu, tedy až po podzimní rovnodennosti, i když lidé jej často zaměňují s létem mariánským.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme