Běženci jezdí na dovolenou do zemí, odkud uprchli, tvrdí německý list

Uprchlíci jezdí na dovolenou tam, kde jsou údajně pronásledováni, napsal německý nedělník Welt am Sonntag. Někteří běženci, kteří v Německu dostali azyl, podle článku krátkodobě navštěvují země, z nichž před časem oficiálně uprchli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v Německu

Syrští uprchlíci v Německu | Zdroj: Reuters

Welt am Sonntag tvrdí, že zjistil případy azylantů vedených jako nezaměstnaní, kteří vycestovali na krátkou dobu například do Sýrie, Afghánistánu či Libanonu. Následně se zase vrátili do Německa.

„Ano, vyskytly se takové případy," potvrdila podle nedělníku mluvčí spolkové agentury práce. Dodala ale, že oficiálně se žádná statistika nevede.

Ne každý uprchlík přichází s dobrými úmysly, řekla Merkelová. Situace se ale prý zlepšila

Číst článek

I kdyby se zaměstnanec agentury práce dozvěděl o azylantově cestě například do Sýrie, nesmí podle mluvčí informaci předat dál kvůli ochraně osobních údajů.

Podle německé legislativy mají příjemci dávek v nezaměstnanosti ročně nárok na 21 dnů „dovolené", u níž nemusí uvádět místo pobytu. Dovolenou musí nahlásit. Povinnost sdělovat cíl cesty ale neexistuje.

Podle spolkového ministerstva vnitra mohou azylanti ve výjimečných případech do země, z níž uprchli, aniž by přišli o status uprchlíka, a to například pokud je jejich příbuzný těžce nemocný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme