Vołosi: Nomadism

12. září 2016

Polská skupina Vołosi odvozuje své jméno od Valašska, přitom však nemá na mysli Valašsko na severozápadní Moravě, ale obdobně nazvaný region na sever od našich hranic. Polští Valaši žijí v oblasti polských Beskyd a svůj původ - podobně jako moravská větev tohoto etnika - rovněž odvozují od pastevců ovcí, kteří sem přišli z Rumunska.

Není tedy překvapivé, že hrají podobnou hudbu, jakou jsme zvyklí slýchat od moravských kapel. Na jedno ze svých dřívějších alb dokonce zařadili Vołosi skladbu Od Moravy jde déšť. Skupina má za sebou dlouhou historii. Původní sestavu vzniknuvší před více než čtvrt stoletím, tvořili lidoví muzikanti, k nimž se přidali mladší hudebníci s klasickým vzděláním. Repertoár je překvapivě široký: cellista Stanisław Lasoń tvrdí, že na počátku skupina hrála výhradně lidové melodie z tří vesnic v polských Beskydech, ale teď naopak převažují skladby komponované na základě lidových motivů.

03702609.jpeg

Skupina Vołosi nazvala své poslední album Nomadism, tedy Kočovnictví - a na obalu vysvětluje proč: Nomád je svobodný člověk, a vize bezbřehé svobody je inspirující, jakožto pohyb překračující všechny limity. Nomádismus je volný pohyb mezi místy i hudebními styly - což ilustruje i výběr skladeb stejnojmenného alba.

Polská skupina Vołosi je dobře známá i za hranicemi své vlasti, letos například vystoupila v Anglii na renomovaném festivalu Womad, a mezitím stihla odehrát i koncert v Ostravě, na showcasové přehlídce Crossroads, která předcházela festivalu Colours of Ostrava. Vołosi tam po zásluze získali Cenu kritiky, na základě hlasování teamu několika desítek zahraničních odborníků.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Gajdosz, Crawler / Pełzacz, Baja, Walc „Stanisławów“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.