Akce F. Soud začne řešit kauzu expolicistů spojovaných s kmotrem Mrázkem a Berdychovým gangem

Tři roky leží u soudů obžaloba v kauze pěti expolicistů, o níž na se počátku hovořilo jako o nevídaném případu sahajícím až do nejvyšších pater bezpečnostních složek. Skupina vedená Františkem Brázdilem spojovaným s Berdychovým gangem a Vladimírem Svobodou-Nešpůrkem, známým Františka Mrázka a veteránem z Afghánistánu, měla stát za rozsáhlým gangem, který pomocí informací z policejních databází vydíral podnikatele. Policie však nakonec důkazy podložila jen jediný případ. V říjnu ho začne projednávat soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Svoboda

Vladimír Svoboda | Foto: Reprofoto ČT

Když si v květnu 2012 policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přišli při akci Ares a Rytíř pro skupinu kolem Brázdila a Svobody-Nešpůrka, vypadalo to, že rozkryli rozsáhlý a dokonale organizovaný gang policistů prodávající informace vyděračům.

Pětice měla podle vyšetřovatelů vymahačům dluhů a vyděračům prodávat citlivé údaje o vytipovaných osobách, a dokonce některé unášet. Mluvilo se o policejní akci, která nemá obdoby. Tehdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta tvrdil, že u Svobody-Nešpůrka našli kriminalisté při domovní prohlídce "Mrázkův archiv 2" plný citlivých informací týkajících se politiků a firem.

„Podle našich prvotních zjištění jde o kompromitující materiály vůči určitým skupinám lidí, které by mohly sloužit k jejich vydírání nebo majiteli těchto dokumentů zajistit od dotyčných osob různé služby či výhody,“ uvedl tehdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Vladimír Svoboda-Nešpůrek
- jako Vladimír Nešpůrek pracoval v 90. letech u policie,
- čelil stíhání kvůli vydírání, soud ho ale osvobodil,
- podle MF Dnes vyšetřoval krále podsvětí Františka Mrázka, později pro něj ale měl pracovat,
- působil jako voják v Afghánistánu,
- přejmenoval se na Svobodu,
- pracoval u Technické správy komunikací a poté u českých drah, kde ho zadržela policie.

Paralelní policie?
Ze slov ředitele protimafiánského útvaru tehdy vyplynulo, že gang vytvořil jakousi paralelní policii. V médiích se tehdy objevila (nakonec mylná) informace, že skupina disponovala špičkovou technikou: odposlouchávacím zařízením Agáta za 20 milionů korun či rušičkou signálu.

„Je to naprosto šílené, jak to prorostlo mezi sebou. Podle té skladby lidí, kteří v té skupině jsou, se byli schopni obrátit v podstatě na kohokoli, aby se k potřebným informacím dostali – protikorupční útvar, kriminálka, obvodní oddělení," popsal tehdy Šlachta.

K soudu jde jeden případ
Jak ale zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, pozapomenutý policejní skandál se během vyšetřování smrskl do jediného případu únosu a vydírání. Soud kauzu bývalých policistů začne rozplétat v říjnu. "Spis nám byl postoupen 23. 9. 2015. Hlavní líčení je nařízeno na 19. až 21. 10. 2016 a 2. až 4. 11. 2016," potvrdila informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

V textu jsme uvedli mylnou informaci, že obžalobě čelí bývalý policista František Brázdil známý z kauzy Berdychova gangu. Před soudem nicméně stanul jiný František Brázdil, který vedl čerpací stanici. Někdejší policista Brázdil s ním podle něj spolupracoval a poskytoval mu právní poradenství, jak obžalovaný Brázdil vypověděl před soudem.

Brázdil a další čtyři tehdy aktivní policisté údajně naplánovali únos obchodníka s pohonnými hmotami Josefa F. Motiv? Chtěli podle detektivů získat podíl u prodeje 22 cisteren plných paliva, které zablokovaly finanční úřady. Podnikatele mělo vykoupit ze zajetí odblokování cisteren. S palivem pak měl Josef F. naložit podle pokynů Brázdila.

Na akci "F", jak nazvali únos podle Josefa F., dohlížel Brázdil, který podle policie dával pokyny Svobodovi, jenž na únos najal další tři policisty. Ti během prvního zářijového rána 2011 přijeli přímo před jeho dům, oznámili mu, že jsou od policie a jeden z nich mu ukázal odznak.

"Josef F. nabyl přesvědčení, že se jedná o policistu, následně jej vyzvali, aby vyřídil problém se 22 autocisternami zadrženými finančními úřady. Přičemž pokud takto neučiní, bude odvezen na služebnu policie, kde si to buď rozmyslí, nebo že je na něj rozpracováno devět věcí a půjde sedět," líčí výhrůžky obžaloba, již má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici.

Únos do hotelu
Vystrašený Josef F. s trojicí mužů skutečně odjel, jenže místo na policejní služebnu zamířili do Sporthotelu ve Frýdštejně. Tam ho policisté drželi tři dny. Podnikatel se nakonec z nedobrovolného vězení vykoupil. Únosci mu totiž přiznali, že za jeho střežení, zmlácení, nafocení a následnou likvidaci mají inkasovat 110 tisíc korun.

František Brázdil
- šéfoval Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ), jehož někteří příslušníci měli krýt trestnou činnost skupiny kolem Davida Berdycha,
- Brázdil čelil obvinění, že z policejní databáze zjišťoval informace o různých lidech, soudy ho ale zprostily obžaloby.

"Načež poškozený za svoje propuštění slíbil částku 850 tisíc, s čímž souhlasili a 4. 9. 2011 večer po předání slíbené částky, kterou si Filipčík vyzvedl za jejich přítomnosti u dvou osob v Teplicích a Chomutově, ho propustili," popisuje obžaloba.

Expolicisté na soud čekají již více než čtyři roky, přitom obžaloba je hotova již od srpna 2013. Případ si totiž přehazovali jak soudci, tak žalobci. K soudu obžalobu podávalo chomutovské okresní státní zastupitelství, odkud však putovala na krajské zastupitelství v Ústí nad Labem.

A stejná cesta kauzu čekala i u soudů. "Okresní soud Chomutov 26. 2. 2015 věc předložil vrchnímu soudu, aby rozhodl o místní příslušnosti. Měl ji tak bez úkonu 1,5 roku. Vrchní soud 15. 9. 2015 rozhodl o přidělení věci do Ústí nad Labem," popsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Podle detektivů Brázdila se Svobodou-Nešpůrkem usvědčuje především výpověď Josefa F., na základě níž sestavili průběh údajného únosu. Přitížit jim mají také důkazy zajištěné při domovních prohlídkách, odposlechy telefonů a e-mailové komunikace.

Brázdil, Svoboda-Nešpůrek a další čtyři lidé se před soudem budou zpovídat z vydírání. Obžaloba se týká celkem pěti skutků, vedle únosu získávání veřejně nepřístupných informací z policejních databází, nedovoleného přechovávání zbraně a také konopí.

'Nic na mě nemají'
Sám Svoboda-Nešpůrek jakoukoliv vinu popírá. "V mém případě neexistují žádné materiální nebo jiné důkazy, které by mě s tím spojovaly. Jsou tam ale další obžalovaní, za ně já mluvit nemohu," řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Reakci Brázdila se nepodařilo získat. Advokátní kancelář, která ho zastupuje, případ odmítla komentovat. "Kolega Alexandr Šoljak (hájí Brázdila) je v současné době mimo ČR na dovolené. S ohledem na výše uvedené vám nelze žádné informace poskytnout a domnívám se, že ani po návratu kolegy toto možné nebude, neboť je vázán mlčenlivostí ve vztahu ke klientovi," napsal advokát Marek Bureš. Od soudu mohou bývalý policisté odejít až s dvanáctiletými tresty.

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme