NKÚ: Programové financování v Česku selhává, systém je jen formální

Programové financování sloužící k přidělení peněz ze státního rozpočtu na cíle, které si stát stanovil podle jejich priorit, v České republice selhává. Vyplývá to ze šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle něj se výdaje nevyhodnocují, ale pouze evidují a systém je tak jen formální. Česko kvůli tomu skončilo nejhůře v hodnocení vybraných výkonnostních ukazatelů rozpočtového procesu za rok 2015 ve srovnání s dalšími zeměmi, jako jsou například Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko nebo Německo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, mrakodrap, budova

Nejvyšší kontrolní úřad, mrakodrap, budova | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

Programové financování má zajistit, aby byly výdaje plánované ze státního rozpočtu účelné a efektivní – a to jak v krátkodobém, tak střednědobém horizontu. V letech 2009 až 2015 jím prošlo 415 miliard korun.

„Místo aby programové financování sloužilo k vyhodnocení budoucích i proběhlých výdajů, je jejich pouhou evidencí. Systém je tak v České republice jen formální. K jeho špatnému fungování přispívá prodlužování programů a špatně nastavené indikátory a parametry, kvůli nimž pak není možné vyhodnotit, zda program skutečně plní své cíle,“ uvádí ve zprávě NKÚ.

Ministerstvo financí například u žádné z 24 kontrolovaných akcí programového financování nestanovilo cíle ani indikátory tak, aby bylo možné akce vyhodnotit. U dvou programů také samo sobě trvání programů prodlužovalo, a to i v době, kdy už měly být ukončeny.

Správci informačních systémů, v nichž stát shromažďuje data o investicích a dotacích, jsou ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství (GFŘ). NKÚ upozorňuje, že přestože za tyto informační systémy stát v letech 2009 až 2015 zaplatil přes 338 milionů korun, data v nich nejsou kompletní a spolehlivá, a systémy tak neplní účel, pro který vznikly.

„Například GFŘ evidovalo Nejvyšší kontrolní úřad v Centrální evidenci dotací z rozpočtu (CEDR) jako poskytovatele dotací ve výši 278 milionů korun, přestože NKÚ nikdy žádnou dotaci neposkytl a ani ze zákona poskytnout nemohl,“ upozorňují kontroloři.

Nespolehlivé údaje

Nekompletnost údajů v informačních systémech prokázali kontroloři také při srovnání údajů o dotacích poskytnutých deseti neziskovým organizacím v letech 2013 a 2014.

„Zatímco v IS CEDR III vedlo GFŘ dotace za 2,8 miliardy korun, v IS DotInfo EDS pro stejné neziskovky evidovalo MF dotace jen ve výši 342 milionů korun,“ uvádí NKÚ. Obdobně nespolehlivé údaje obsahuje podle něj i jiný informační systém, který například evidoval 289 akcí za celkem 10,5 miliardy korun jako neukončené, přestože už ukončené byly.

„MF při zadávání veřejných zakázek v souvislosti s těmito informačními systémy porušilo zákon o veřejných zakázkách, protože některé z nich neoprávněně zadalo v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez otevřené soutěže. Šlo například o zakázky na projektové dozory,“ dodává NKÚ.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme