Clintonová má zápal plic a přerušila kampaň. Trump překvapil, doufá, že se jeho soupeřka brzy zotaví

Hillary Clintonová přerušila předvolební kampaň kvůli zápalu plic. V pondělí měla původně odjet na dvoudenní cestu do Kalifornie. Onemocnění potvrdili lékaři poté, co politička předčasně odešla z pietní akce na památku obětí atentátů z 11. září 2001. Fyzickou kondici prezidentské kandidátky už dříve zpochybňoval její republikánský soupeř Donald Trump.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová odchází z pietního aktu při příležitosti 15. výročí teroristického útoku na newyorské Světové obchodní centrum

Hillary Clintonová odchází z pietního aktu při příležitosti 15. výročí teroristického útoku na newyorské Světové obchodní centrum | Zdroj: Reuters

Trump ale v pondělí televizi Fox řekl, že doufá, že se Clintonová brzy zotaví.

Podle původního prohlášení mluvčího její předvolební kampaně mohlo za nedělní mdloby Clintonové horké počasí. Nyní vyšlo najevo, že zápal plic byl demokratické kandidátce diagnostikován už v pátek.

Trump se ke zdravotní kondici Clintonové vyjadřuje rád. Například na srpnovém předvolebním setkání v Ohiu Trump prohlásil, že Clitnová nemá fyzické ani psychické síly na to bojovat s terorismem a řešit klíčové otázky v zemi.

Trump se už dlouho snaží z kondice prezidentských kandidátů udělat téma v kampani a podařilo se mu roznítit diskusi na internetu. Jeho voliči o zdraví Clintonové hodně spekulují například na Twitteru, kde vznikl i hashtag #HillaryHealth , který vzhledem k novým zprávám o zápalu plic teď znovu ožívá.

Ze zápalu plic se zotavuje

Clintonová si v prosinci 2012 přivodila pádem otřes mozku, když ztratila vědomí. Podle lékařů šlo o následek žaludeční nevolnosti a dehydratace. V polovině srpna se v amerických médiích objevila zpráva, že Clintonová utrpěla v červnu na veřejnosti epileptický záchvat. Informace poukazovala na video, na němž je vidět, jak při rozhovoru s novináři chvíli nepřirozeně cuká hlavou. Videonahrávka se objevila na internetu a odvysílaly ji také některé televize.

Ošetřující lékařka prezidentské kandidátky Lisa Bardacková ale minulý měsíc uvedla, že je její pacientka ve skvělé kondici pro funkci prezidentky.

Bardacková k nynějším zdravotním komplikacím uvedla, že Clintonovou po jejích problémech na shromáždění prohlédla a že se prezidentská kandidátka zotavuje. „Byla jí předepsána antibiotika a doporučeno, aby odpočívala a upravila svůj program," řekla Bardacková.

Sama Clintonová označila Trumpův postup za neobvyklou strategii.

ČTK, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme