Objev českých lékařů a historiků: první úspěšný císařský řez byl zřejmě už ve 14. století v Praze

První úspěšný císařský řez v historii byl zřejmě už ve 14. století v Praze. S informacemi přišel tým pražských historiků a lékařů, který se objevem zabýval několik let. Podle nich přežila matka i dítě. Píše o tom magazín Reportér. Porod byl přímo na dvoře českého krále Jana Lucemburského. Matkou měla být královna Beatrix Bourbonská a synem Václav, nevlastní bratr Karla IV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozenec v náručí

Novorozenec v náručí | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Jedním z trojice lékařů, kteří se zabývali zkoumáním, zda v roce 1337 mohlo dojít na dvoře Jana Lucemburského k úspěšnému císařskému řezu, byl i porodník Antonín Pařízek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj existuje pět nepřímých důkazů, které svědčí o tom, že se s největší pravděpodobností jednalo o břišní porod. „Protože ve 14. století tato operace nebyla vůbec běžná. Ale v literárních odkazech, které kolem té doby jsou a které máme k dispozici, je zcela zřejmé, že porod byl nějakým způsobem ojedinělý, těžký a překvapivě úspěšný,“ popsal.

„A pokud jsme společně s historiky dali dohromady další konsekvence, co se v té době psalo o porodu toho či onoho panovníka nebo královny, tak s největší pravděpodobností se zdá, že se opravdu jednalo o císařský řez,“ doplnil Pařízek.

Zásadní informace v dobových záznamech přitom ale podle něj byla, že současně přežila matka i dítě. „V té době totiž bylo obvyklé císařský řez provádět jen u ženy, která byla buď mrtvá, nebo umírala,“ vysvětlil.

K úspěšnému porodu císařským řezem podle Pařízka přispěla i skutečnost, že se událost odehrála na královském dvoře Jana Lucemburského, kde působili na tu dobu nejlepší odborníci z celého světa, tedy ranhojiči a lazebníci z Itálie, Francie či Blízkého východu.

„A oni se s největší pravděpodobností domnívali, že budoucí králova (Beatrix čekala v Praze na korunovaci – pozn. autora) buď umírá, nebo že je mrtvá a kvůli křtu doslova do písmene vyřízli z jejího těla živé dítě. A s největší pravděpodobností bolest a trauma pak byly nějakým způsobem pro umírající ženu stimulem pro to, že se zázračně probrala,“ uzavřel Pařízek.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme