Zdravotník z Osvětimi před soudem. Podle obžaloby pomáhal zavraždit tisíce lidí

V Německu začal soud s příslušníkem zdravotní služby SS v Osvětimi Hubertem Zafkem. Úřady proces už dvakrát odložily kvůli špatnému zdravotnímu stavu obžalovaného. Bývalý zaměstnanec vyhlazovacího tábora podle obžaloby pomáhal zavraždit víc než 3500 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko, Osvětim. Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora

Polsko, Osvětim. Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora | Foto: Vít Pohanka

Hubert Zafke pracoval v koncentračním táboře v Osvětimi v roce 1944. Podle obžaloby stával na cestě, která vedla k plynovým komorám, a dohlížel na to, aby k nim vězni došli. Konkrétně šlo o 14 transportů z Polska, Slovenska, Řecka, Německa a Nizozemska. Zafke tak čelí obžalobě z účasti na smrti nejméně 3681 lidí. Pětadevadesátiletý příslušník zdravotní služby SS ale veškerá obvinění odmítá.

Soudní řízení bylo v minulosti už několikrát odloženo kvůli zdravotnímu stavu souzeného. Krátce před zahájením pondělního líčení Zafkeho, který přijel do soudní síně na kolečkovém křesle, z nařízení soudu opět prohlédl lékař, napsala agentura DPA.

V Německu se v současnosti konají zřejmě poslední soudní procesy, ve kterých se zodpovídají členové personálu koncentračních táborů. Pokročilý věk obžalovaných ale často líčením brání.

Minulý týden například soud kvůli špatnému zdravotnímu stavu zrušil líčení s bývalou osvětimskou radiotelegrafistkou, obžalovanou z podílu na vraždách téměř dvou set šedesáti tisíc lidí.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme