Benátská komise ignoruje polské právo, tvrdí Jaroslav Kaczyński

Předseda vládní strany Právo a spravedlnost tvrdě zkritizoval odborníky na justiční právo pověřené prošetřením ústavní krize v Polsku. Podle něj nejsou objektivní a jejich práce nemá význam. Je tedy třeba se k nim stavět se značným odstupem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce polské vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński

Vůdce polské vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński | Zdroj: Reuters

Polská vládnoucí strana po vítězství v loňských parlamentních volbách učinila několik kroků k upevnění moci, které vyvolaly značné kontroverze. Patří k nim novela zákona o ústavním soudu, jež podle kritiků ochromila nejvyšší justiční orgán v zemi. K prozkoumání poměrů v zemi pozvala Benátskou komisi do své země sama polská vláda. Když se jí ale zprávy mezinárodních expertů nelíbily, začala se od nich distancovat.

Tisíc soudců ve Varšavě. Kritizují snahu vlády podřídit justici politikům

Číst článek

Nařčení ze spiknutí proti vládě
Jaroslav Kaczyński sice není polským prezidentem ani premiérem, ale o vládní politice významně rozhoduje. V současnosti opakovaně naznačuje, že v zahraničí existuje nějaké spiknutí proti současné polské vládě. Návštěva odborníků Benátské komise je toho údajně projevem.

Členové komise sestávající z odborníků na ústavní právo hledají ve Varšavě způsob, jak vyřešit krizi polského ústavního soudu. Ten je už skoro rok zablokovaný. Varšavská vláda se odmítá řídit jeho výroky a soud zamítá vládní pokusy o dosazení vlastních lidí do tribunálu. Benátská komise i další zahraniční politici a experti tyto vládní pokusy označili za ohrožování základních principů nezávislé soudní moci.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme