Antimonopolní úřad prověří prodloužení smlouvy s Kapschem. Zahájil správní řízení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s ministerstvem dopravy kvůli prodloužení smlouvy na mýtné bez soutěže. Reaguje tak na podnět, který dostal před několika dny od hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Antimonopolní úřad posoudí, zda byl postup ministerstva v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok | Foto: Filip Jandourek

Mýto doposud vybírala firma Kapsch. Smlouva s ní měla vypršet na konci letošního roku, ministerstvo dopravy však nestihlo najít pokračovatele v řádném výběrovém řízení.

Podepsalo proto na konci srpna bez výběrového řízení dodatek k současné smlouvě, podle níž Kapsch bude vybírat mýto další tři roky a stát firmě zaplatí 5,27 miliardy korun.

Ministr dopravy Dan Ťok (za hnutí ANO) tvrdí, že tím získal čas na přípravu otevřené soutěže na nového provozovatele. Opozice ovšem poukazuje na to, že resort nevypsal řádný tendr včas a tvrdí, že kdyby se tak stalo, mohlo to být pro stát výhodnější.

„Postup ministerstva od počátku kritizujeme. Není možné, aby vláda mohla zadávat veřejné zakázky bez transparentní soutěže, zatímco starostové obcí jsou pro něco podobného kriminalizováni. Rozhodnutí ÚOHS vítáme a navrhujeme předběžné zakázání plnění uzavřené smlouvy,“ uvedl ve zprávě na webu STAN předseda politického uskupení Petr Gazdík.

Správní řízení v této věci zahájil ÚOHS už v pátek, dnes o tom informoval v tiskové zprávě.

„Cílem je prozkoumat a zjistit, zda toto jednací řízení bez uveřejnění bylo provedeno v souladu se zákonem,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Ťok už dříve uvedl, že čeká, že někdo smlouvu napadne, ale že z vyšetřování obavu nemá. A v podobném duchu se dnes vyjádřil i mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„My jsme přesvědčeni, že náš postup byl správný a že ho obhájíme, ale je samozřejmě naprosto v pořádku, že ho antimonopolní úřad přezkoumá – je to významná veřejná zakázka. My poskytneme všechny podklady, které jsme k tomu rozhodnutí měli,“ řekl Neřold.

Mýtné se v Česku vybírá už devět let na dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných částech silnic první třídy. Za tu dobu stát vybral téměř 70 miliard korun.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme