V Česku se znovu otevírá otázka šrotovného. Politici se na jeho vyplácení zatím neshodnou

Bude se v Česku vyplácet šrotovné? O zavedení příspěvku na vyřazení starého a koupi nového auta se uvažovalo už dříve. Nakonec ale nebylo nikdy zavedeno. Teď ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje zavedení příspěvku na likvidaci starého auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek | Foto: Marián Vojtek

Média psala o návrhu šrotovného až 60 000 korun. To ale vyvrátil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD s tím, že se o šrotovné nejedná. Vyvrátil také spekulace o příspěvku ve výši až 5000 korun na likvidaci starého auta.

„Ve vládním materiálu žádná částka není. Tam je pouze úkol, že by se tato věc měla diskutovat a že bychom se o tom bavili se zainteresovanými ministerstvy a do roku 2018 přišli s návrhem,“ řekl Mládek.

Radiožurnálu ale Mládek prozradil, že by se případné dotace na likvidaci měly do budoucna týkat vozidel, která nesplňují normu Euro 2. To jsou auta stará většinou kolem dvaceti let a více. Právě takový návrh chce dnes ministr Mládek předložit vládě. Dotaci by pak mělo vyplácet ministerstvo životního prostředí.

Příspěvek není motivace, říká Brabec

Podle resortu se u nás sešrotuje přibližně 100 000 aut ročně. Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO tvrdí, že příspěvek pouze na likvidaci lidi motivovat nebude. „Z průzkumů veřejného mínění víme, že takový příspěvek by jenom velmi málo lidí motivoval k tomu, aby si koupili nějaké nové ekologičtější vozidlo.“

Podle ministra Brabce by navíc dotace okolo 3000 korun na likvidaci starého auta vyšly státní kasu na půl miliardy korun.

Oba ministři se tak shodli jen na dotacích na pořízení ekologických aut, které se týkají nákupu elektromobilů a aut na CNG pro obce a kraje. Zavedení šrotovného je tedy zatím pouze ve hvězdách.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme