V Sýrii začalo sedmidenní příměří. Na většině území panuje klid

V pondělí večer začalo v Sýrii příměří. Podle armády bude trvat sedm dní a platit bude pro celou zemi. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tamní armády, které odvysílala syrská státní televize. Klid zbraní pomohly dojednat Rusko a Spojené státy a jeho vyhlášení symbolicky souvisí i se začátkem velkého muslimského svátku oběti. Ještě v posledních hodinách před spuštěním příměří se ale v Sýrii bojovalo - například v Kunejtře na jihu země a v Aleppu na severu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Sýrii začíná příměří. Souvisí i se začátkem velkého muslimského svátku oběti

V Sýrii začíná příměří. Souvisí i se začátkem velkého muslimského svátku oběti | Zdroj: Reuters

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho první zprávy naznačují, že násilností ubylo. Syrská organizace pro lidská práva hlásí, že na většině území panuje klid.

Šéf americké diplomacie nicméně předpokládá, že z některých míst budou přicházet zprávy o porušování dohody. Úspěšnost příměří je podle něj zatím předčasné hodnotit.

Rebelové bojující proti Asadovi se podle Reuters rozhodli příměří respektovat, mají však výhrady vůči celkové dohodě. Syrská armáda si podle tamní státní televize vyhradila právo odpovědět na jakékoli útoky ozbrojených skupin.

„Pokud jde o příměří, klid zbraní, dodávku pomoci, je to morální otázka a nebude se o tom debatovat. Absolutně to vítáme, ale jsou tu další body, u kterých máme výhrady,“ řekl agentuře Reuters Zakaria Malahifji z frakce povstalecké skupiny Fastaqim v Aleppu.

První fáze příměří počítá s 48 hodinami klidu zbraní. Jde už o druhý letošní pokus Washingtonu a Moskvy zastavit přes pět let trvající občanskou válku v Sýrii.

Vyhlášení příměří oznámili ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Jonh Kerry.

Podle Kerryho se klid zbraní musí vztahovat na všechny typy útoků, tedy pozemní i letecké, a také na pokusy napadnout kteroukoliv ze stran, která klid zbraní dodržuje.

Oba ministři také vyzvali opozici, aby se jasně distancovala od konkrétních džihádistických skupin. Konkrétně zmínili takzvaný Islámský stát a frontu Nusra, respektive její nástupnickou organizaci.

Svátek oběti Íd al-Adhá je náboženský svátek, při kterém muslimové v připomínce oddanosti proroka Ibráhíma bohu obětují různá zvířata a dělí se o jejich maso s potřebnými a rodinou.

Prezident Bašár Asad před začátkem příměří vystoupil v damašské čtvrti Darája, kterou ještě před nedávnem ovládali povstalci.

Tam prohlásil, že jeho vláda je připravena a odhodlána znovu získat pod kontrolu celou zemi.

Pokud klid zbraní potrvá několik dní, vznikne společné rusko-americké centrum koordinace dalších bojů proti teroristům v Sýrii.

Zdeněk Novák, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme