‚Samý debil nebo blbeček.‘ Cimrmanovské hlášky posbíraly už přes padesát tisíc hlasů

Průběžné pořadí ankety Cimrmanů má jednoznačného favorita – Debila s blbečkem. Přesněji hlášku z cimrmanovské hry Vyšetřování ztráty třídní knihy. Pro tu hlasovalo zatím přes šest a půl tisíce lidí. Druhé místo obsadila hláška "Do Podolí" a na třetím se drží "Chodili mu tam lidi" ze hry Hospoda na Mýtince. Dohromady cimrmanovské hlášky posbíraly přes padesát tisíc hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřování ztráty třídní knihy

Vyšetřování ztráty třídní knihy | Foto: Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

„Vždyť je to tady jeden vedle druhého samý debil nebo blbeček! Podívejte se do zasedacího pořádku. Debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček,“ říká Ladislav Smoljak v cimrmanovské hře.

„Támhle je ale výjimka, tam sedí dva blbečci vedle sebe,“ dodává. Hláška z divadelní hry staré téměř padesát let posbírala v anketě Českého rozhlasu prozatím přes šest a půl tisíce hlasů.

Hláška o debilech přitom neboduje jen tam. Herec Jan Hraběta například s úsměvem vypráví, že potlesk si vysloužila i u chovanců psychiatrického ústavu v Bohnicích.

Takhle vypadaly začátky Divadla Járy Cimrmana. Každou premiéru zahajoval Josef Škvorecký

Číst článek

„Publikum tehdy tvořili lékaři, zdravotníci, ale i chovanci a lehce postižení. Těsně před vyslovením této hlášky mi došlo, že tato hláška může mít špatný efekt. Ti lehce postižení ale začali tleskat jako nikdo jiný a ze mě ta hrůza spadla,“ popisuje v rozhovoru pro Radiožurnál Hraběta.

Na druhém místě v anketě se drží hláška „Do Podolí“, která zazněla ve hře Dobytí Severního pólu a zatím pro ni hlasovalo přes čtyři tisíce lidí.

„Ale já bych to nejraději otočil a driftoval zpátky. K nám, domů, do Prahy, do Podolí, do lékárny, doprdele to je mi smutno,“ stěžuje si ve hře lékárník Vojtěch Šofr, kterého si příznivci divadla Járy Cimrmana nejčastěji spojují s hercem Petrem Bruknerem.

Třetí místo v anketě zatím drží hláška s názvem „Chodili mu tam lidi“ z divadelní hry Hospoda na Mýtince. Pod ni kliklo téměř čtyři tisíce lidí. "Notář mi vyprávěl, že dědeček byl vyhlášený samotář, lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl, ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si zařídil hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi," vypráví hostinský v cimrmanovské hře.

Do ankety Českého rozhlasu o nejoblíbenější cimrmanovskou hlášku se můžete zapojit zde.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme