Stále víc Čechů myslí v závěti na dobročinné účely, mezi dary se objevují třeba i byty

Neziskové organizace po celém světě si dnes připomínají mezinárodní den závětí. Právě nadacím nebo občanským sdružením lidé letos odkázali miliony korun. Mezi dary se ale objevují třeba i byty. Vyplývá to z průzkumu kampaně Závěť pomáhá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plnicí pero, psaní (ilustrační foto)

Plnicí pero, psaní (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Stovky knih vážící skoro dvě tuny zdědila knihovna v Liberci. Ve své závěti jí sbírku odkázal německý profesor Walter Sperling. Co ho k tomu vedlo, popsala nedávno knihovnice Věra Severová.

„Už za dob studií se setkal s učiteli, kteří pocházeli původně z Liberce a po odsunu se dostali do části Německa, kde on studoval,“ vysvětlila.

Podobné dary přitom nejsou v poslední době výjimkou. Podle mluvčího kampaně Závěť pomáhá Jana Gregora lidé v letošním roce přenechali neziskovkám majetek za miliony korun.

„Pokud odkáží peníze, tak se poměrně často stává, že se zůstavitel rozhodne rozložit ty částky třeba mezi několik organizací, které mu byly blízké,“ přiblížil.

Peníze jdou pak často na pomoc nemocným dětem, seniorům nebo třeba na vzdělání chudých dětí v zahraničí.

Závěť se chystá sepsat čtvrtina Čechů

Obecně Češi k závěti přistupují zřídka. Podle průzkumu kampaně Závěť pomáhá se ji chystá sepsat čtvrtina lidí.Pokud člověk nemá příbuzné, jeho majetek pak propadá státu. Jen loni šlo o stovky milionů korun.

„Díky případům odúmrtí se stáním majetkem stávají jak nemovité věci, ale hlavně věci movité. Například vybavení bytu, auta, vkladní knížky, účty u peněžních ústavů nebo akcie,“ potvrzuje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Pokud se do rukou státu dostanou umělecké předměty, jako jsou třeba obrazy nebo jiná díla, nabízí je úřad muzeím a galeriím zdarma.

Příběhy některých dárců, kteří se rozhodli svůj majetek odkázat charitě, a další podrobnosti najdete zde.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme