David Storch: Ministr Jurečka přehání. Naše lesy jsou pořád ve strašném stavu

13. září 2016

Opravdu máme nejlepší krajinu za posledních 250 let? A potvrzují teploty letošního léta nějaké klimatické změny, nebo se planeta začala sama uzdravovat?

Podle ministra Mariana Jurečky máme nejlepší krajinu za posledních 250 let. České lesy se rozšiřují, těžba dřeva je přiměřená, roste podíl listnatých stromů a přibývá území, která patří do některého z režimu ochrany přírody. Jen za posledních 10 let se prý zvýšila plocha lesů o 14 000 hektarů.

Stejnověké plantáže

„Výrok ministra je mírně řečeno přehnaný,“ kontruje ekolog David Storch. Naše krajina na tom sice prý není tak špatně jako před 30 lety, ale z hlediska rozmanitosti je na tom za posledních 250 let asi nejhůř. „Proti sto let starým fotkám krajin je ta dnešní malebnější. Je to ale jen estetické hledisko.“

Máme totiž jen množství volné zeleně. Problém je v monokulturách. „Naše lesy jsou stále v strašném stavu. Podívejte se sami. Jsou hlavně smrkové, případně smíšené, stejnověké plantáže. A ta stejnověkost je to nejhorší.“ Neexistuje tady jednotná vize, jak dál.

Vize máme, ale mnoho...

„Názory se mění dřív, než je les vůbec schopen vyrůst.“ Les roste zhruba 100 let, vize se mění co 20 let. S časem souvisí taky další zaklínadlo dnešní doby – globální oteplování. Loňské tropické léto dalo zastáncům klimatických změn do ruky zbraň. To letošní ale bylo teplotně i srážkově průměrné.

Marian Jurečka

Začala se Země sama uzdravovat? „Léto 2016 bylo výjimečné tím, jak bylo normální. Ale i mezi extrémy, na které si musíme zvykat, se často objeví normál. Neznamená to ale, že by se Země (globálně) neoteplovala. Takže zaplaťpánbůh za letošní léto,“ dodává David Storch.

Ekologa zaujaly i závěry americké konference, podle které sice máme sofistikované modely předpovědí klimatických změn, absolutně ale nevycházejí. Proč? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , David Storch
Spustit audio