Stávka lékařů před volbami je taktická a legitimní, říká viceprezident ČLK Zdeněk Mrozek

13. září 2016

Český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nazývá plánovaný protest praktických lékařů stávkou milionářů. Lékaři ze všech krajů chtějí ve středu 21. září na celý den zavřít své ordinace. Vadí jim zvyšování platů lékařů v nemocnicích, zatímco na obvodní lékaře ministerstvo nemyslí. Formu protestní akce Němeček označil za vyděračskou. „Berou si své pacienty jako rukojmí,“ uvedl. Naproti tomu Česká lékařská komora za praktickými lékaři stojí. „Myslím si, že jednodenní uzavření ordinací pacienty neohrozí. Spíše upozorní na problém, který skutečně existuje,“ říká její viceprezident Zdeněk Mrozek.


Praktičtí lékaři chtějí protestně zavřít ve středu 21. září své ordinace. Žádají zvýšení platů. Ministerstvo je kritizuje, že si berou pacienty jako rukojmí ve chvíli, kdy není rozhodnuto o tom, jak budou pojišťovny péči příští rok proplácet. Současně protesty spojuje s úmyslem vyvolat eskalaci před krajskými volbami.

Současně uvedl na pravou míru Nemečkem zmíněnou výši měsíčního příjmu praktických lékařů. „Praktici neberou 200 000 korun měsíčně. Jsou to peníze, které jdou na provoz jejich ambulací. Z toho musí zaplatit nájmy, sestru i materiál. Jejich skutečný příjem má asi pětinu této částky,“ vysvětluje Mrozek. „Příjem ambulance není osobní příjem lékaře. Platy praktických lékařů nebyly už osm let zvýšeny. Myslím, že výše skutečného příjmu by chtěla hlubší analýzu,“ dodává.

Ministr Němeček protest považuje za úmyslné zvyšování napětí a konfliktů před podzimními krajskými volbami. „Upřímně řečeno, kdy jindy politici naslouchají lidem než před volbami. Kdy jim slibují všechno možné.... domnívám se, že je taktické a legitimní, aby lékaři stávkovali v této době,“ míní Mrozek.

Dále zmiňuje problém v kompetencích praktických lékařů, které by podle něj měly být k dobru pacientů zvýšeny. Zájem mladých lékařů o soukromé praxe klesá, zejména kvůli vysokým nákladům a celkově finančním důvodům. „V České republice je ale nejen nedostatek praktických lékařů. Chybí nám internisti, chirurgové, anesteziologové, radiologové a další odbornosti. Problém jde napříč téměř celou medicínou, upozorňujeme na to už dlouho,“ uzavírá Mrozek.

autor: bum
Spustit audio