Státníci v Pardubicích: Sisi na koně, Masaryk na svatbu, Svoboda pro magneťák

13. září 2016

Pardubické domy, ulice i obyvatelé byli mnohokrát svědky státnických návštěv. Některé byly vítány vřele, jiné byly jen velkým divadlem. Každá byla ale něčím zajímavá.

O návštěvách státníků v Pardubicích vyprávěl ředitel Státního okresního archivu Pardubice Ladislav Hloušek.

Mezi prvními státníky, kteří Pardubice navštívili, byl František Josef s chotí: „Ti tu byli už hluboko v 19. století. Jednak sám František Josef na nějaké inspekční cestě a zhruba o deset let později, v roce 1874, i jeho manželka Alžběta řečená Sisi. Podle nich získaly Královská a Alžbětina třída, tedy dnešní třída Míru a ulice 17. listopadu, svá tehdejší jména. A jejich návštěva měla samozřejmě souvislost také s parforsními hony,“ vysvětluje Ladislav Hloušek.

Návštěva byla pro Pardubice obrovskou událostí, na kterou bylo třeba se připravit, na nic se nesmělo zapomenout, nic se nesmělo pokazit: „Na tu dobu byla návštěva neobvyklou událostí. Cestování nebylo tak běžné jako dnes. Proběhly obrovské přípravy, chystala se výzdoba, ubytování. Ale nebyla to záležitost jenom Čech, ale celé monarchie,“ vysvětluje Ladislav Hloušek.

Městská rada usnesla se na tom, aby bylo město naše okrášleno a proto žádá veškeré pány domů, aby dne 9. listopadu ráno své domy prapory a jiným způsobem všemožně ozdobili, aby byly ulice každý den řádně meteny, aby se hnůj na ulice nevyvážel a aby se psi na ulice nevypouštěli – stálo v tehdejším oznámení vyvěšeném v ulicích.

Masaryk na tajné cestě do Pardubic

Prezident Masaryk Pardubice navštívil několikrát. Poprvé v letech 1904 a 1906 dorazil ještě coby profesor pražské univerzity přednášet o národní filozofii. Jako prezident se do Pardubic podíval čtyřikrát, i když návštěva v roce 1930 byla původně utajená. V předvečer svatby dcery tehdejšího ministra národní obrany Františka Udržala se ubytoval v hotelu Veselka a vyrazil na procházku směrem k nádraží. Poznala ho ale skupina vojáků, kteří mu zasalutovali. Pak ještě jistá dáma, která samou radostí, že vidí tatíčka Masaryka, nahlas vykřikla jeho jméno. Tím byla procházka prozrazena a Masaryk se odebral zpět do hotelu. Druhý den odjel svědčit do Rovně.

Návštěva Tomáše Garriguea Masaryka v Pardubicích v roce 1922

Byl to právě Masaryk, který se 30. května 1931 stal prvním hostem tehdy nového hotelu Grand. O den později slavnostně přestřihl pásku a prošel jako první turniketem při zahájení Výstavy tělesné výchovy a sportu.

Kromě Masaryka Pardubice navštívil Edvard Beneš. To bylo v době, kdy už se schylovalo k válce. Beneš se pak v Pardubicích objevil krátce ještě jednou na nádraží, když se vracel z exilu do Prahy. A pak už nastala éra socialismu a prezidenti, kteří následovali po Benešovi.

Dárky pro prezidenty

Je dobrým zvykem předat významným návštěvám nějaký dar, který by reprezentoval město. V Pardubicích to je obligátní perník: „Samotný Masaryk nebyl obdarován jen perníkem. V Sezemicích obdržel jakési domácí trepky. Patrně mu je věnovala nějaká tehdejší drobná dílna. Edvard Beneš obdržel dějiny města od Josefa Sakaře. Ludvík Svoboda zase dostal z přeloučského závodu Tesla stereofonní magnetofon, což byl tehdy výkřik módy,“ říká Ladislav Hloušek.


Trofej pro Miloše Zemana
Dary, které prezident republiky dostává při návštěvách krajů, občas bývají vtipné a někdy i dost bizarní. Miloš Zeman v Horním Jelení, které zažilo 14. 9. 2016 návštěvu hlavy státu vůbec poprvé v historii, dostal jelena, tedy mysliveckou trofejí osmeráka.

Státnické návštěvy se vždy netěšily oblibě lidu jako v dobách Sisi nebo prezidenta Masaryka: „Ta přízeň byla asi u každého prezidenta. Někdy hraná, někdy nehraná. Myslím si, že ta upřímná přízeň přišla až s Václavem Havlem, který zde pobýval pětkrát. Poprvé v lednu 1990 a mnozí si jistě dodnes pamatují to plné náměstí,“ vzpomíná ředitel archivu Ladislav Hloušek.

Prezidentské trapasy

Prezidentské návštěvy občas zkomplikuje malý problém nebo drobný trapas: „Ten se stal panu Klausovi. Když přijel do Holic, tak se starosty zeptal, kolik obyvatel má Hlinsko. Ten mu odpověděl, že dvakrát méně než Holice,“ směje se Ladislav Hloušek.

autor: HRU
Spustit audio