Psycholožka: Láska kvete v každém věku. Běžte na rande i po šedesátce

12. září 2016

Jakých je 5 základních pilířů nového vztahu v pozdním věku? Proč spíš funguje spojení starší muž a mladší žena než naopak?

„Láska kvete v každém věku. Každý potřebuje něčí blízkost, doteky, cítit lásku. A hluboko v duši jsme přece všichni stále mladí,“ říká Laura Janáčková ze Sexuologického ústavu VFN a 1. LF UK v Praze. Největší úskalí lásky v pozdním věku je přirozeně v seznamování. Co by měl každý zamilovaný senior vědět?


Pět pilířů vztahu
1. komunikace
2. úcta
3. láska (laskavost)
4. tolerance
5. porozumění

„Zkuste brát život tak, jak je. Nevzpomínejte na minulost a nesrovnávejte. Není nic horšího, než stále opakovat ten můj bývalý byl dokonalý, ty nejsi. To nikdo dlouho nevydrží. Vybírejte si člověka, se kterým chcete žít a užívat až do konce.“

Mladší žena, starší muž?

Pokud muž po 60 zatouží po mladší ženě, mluví psychologové o syndromu corvette. „Hodně bohatý muž si rozepne košili a se svou mladou sekretářkou založí rodinu novou.“ Velký věkový rozdíl ale často nefunguje. A když si starší žena vybere mladšího?

Starší žena, mladší muž?

„Sexuologové často tvrdí, že muži si nás ženy vybírají pouze podle atraktivity. Ta ale s věkem bohužel klesá.“ Starší žena tak o sebe bude muset hodně pečovat a neujde ani neustálému srovnávání. Vydává se tak na cestu neustálého dohánění partnera duševní stránkou (a nejen tou).

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio