Německá policie zatkla tři Syřany podezřelé z napojení na IS, v Německu se ucházeli o azyl

Německá policie dnes brzy ráno zatkla trojici Syřanů, které podezřívá ze spolupráce s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Mladí muži, kteří se ve spolkové republice ucházeli o azyl, měli podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra nejspíš vztah k atentátníkům z Paříže. Trojice totiž měla dokumenty ze stejné dílny a do Evropy je dostala stejná převaděčská organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie (ilustrační foto)

Německá policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Policie při dnešní akci, do níž se zapojily na dvě stovky strážců zákona, včetně policistů ze speciálních jednotek, prohledala pět objektů na severu země ve Šlesvicku-Holštýnsku a jeden v Dolním Sasku. Mužům ve věku 17 až 26 let zabavila několik mobilních telefonů, nosičů dat a dokumentů.

Mladíci nyní v Karlsruhe, kde sídlí nejvyšší státní zastupitelství, čelí obvinění ze členství v teroristické organizaci.

„Indicie, které by svědčily o konkrétních plánech útoku, zatím nemáme, zato ale podezření, že zatčení přicestovali do Německa v listopadu 2015 na příkaz Islámského státu,“ řekl dnes novinářům v Berlíně de Maiziére.

Podle něj je možné, že trojice v Německu čekala na další příkazy Islámského státu. Žádné nebezpečí od ní ale podle ministra nehrozilo, protože je bezpečnostní složky po několik měsíců sledovaly a odposlouchávaly. Na sledování se podle něj podílelo velké množství sil.

„Bezpečnostní situace v Německu je nadále vážná,“ poznamenal dnes také de Maiziére, podle něhož ale kvůli tomu není možné paušálně podezřívat uprchlíky. Většina tipů na možné extremisty nebo teroristy mezi nimi se podle něj nepotvrdí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme