iPhone 7 je bez jacku a hranice mezi odvahou a blbostí je tenká

13. září 2016

Apple minulý týden ohlásil specifika své nové řady chytrých telefonů. Technologický gigant definitivně potvrdil, že nový iPhone bude postrádat klasickou 3,5milimetrovou zdířku na sluchátka. Jeho uživatelé budou odkázáni na bezdrátová sluchátka, sluchátka zapojitelná do specifického lightning portu, přes který se iPhony nabíjí, nebo na adaptér, který lightning port převede na klasický jack. Tento krok vyvolal u veřejnosti velkou vlnu nevole, až posměchu.

Co vedlo Apple k odstranění víc než stoletím prověřené technologie, na kterou si takřka nikdo nestěžuje? Pravděpodobně především honba za čím dál tenčím chytrým telefonem. V tom společnosti bránil právě 3,5milimetrový konektor. Řešení jediného problému jich však – zdá se – vytvořilo celou plejádu.

Tím nejočividnějším jsou bezdrátová sluchátka AirPods. Apple zvolil pro bezdrátový přenos signálu technologii založenou na bluetooth. Jak jistě potvrdí většina lidí, kteří s bluetoothem měli kdy co do činění, tato technologie rozhodně nepatří mezi ty nejspolehlivější. iPhone 7 se začne prodávat až na konci tohoto týdne, do teď ho měla v rukou jen hrstka novinářů. Je velmi možné, že na propojení mezi sluchátky a telefonem v podání Applu bude větší spoleh, než jak jsme zvyklí u konkurence. V tento moment tomu však nic nenasvědčuje a zatím tento krok rozhodně vyvolává spíše skepsi než důvěru.

Obrovskou nevýhodou bezdrátových AirPods je jejich cena. Tato sluchátka nebudou přibalena k iPhonu 7 a samostatně se budou v ČR prodávat pravděpodobně za částku blížící se ke čtyřem tisícům korun. Vysoká cena může být o to větším problémem vzhledem k tomu, že vypadnutí sluchátka z ucha může být u těch bezdrátových daleko fatálnější než u klasických sluchátek. Jejich bezdrátovost pak samozřejmě znamená, že sluchátka potřebují nabíjet. Samotná sluchátka by měla vydržet v provozu pouhých 5 hodin. Když se vybijí, můžete je uschovat do přenosného obalu, který je dobije, ten by měl na jedno své nabití být schopen dodat postupně oběma sluchátkům energii na 24 hodin nabíjením přerušovaného poslechu.

Pokud se vám to zdá jako spousta a spousta nabíjení, zbývají vám dvě možnosti. Buď můžete používat „drátová“ sluchátka, která se zapojují do nabíjecího lightning portu iPhonu, nebo můžete využít adaptéru, který lightning port převede na klasický 3,5mm jack. Obojí je na rozdíl od bezdrátových AirPods zdarma přibaleno k zakoupenému iPhonu 7. Mají také stejnou nevýhodu: když nabíjíte svůj telefon, nemáte kam zapojit sluchátka či adaptér. Apple vám za přibližně tisíc korun prodá rozdvojovací adaptér. Ať už adaptér, či bezdrátová sluchátka rozhodně nepotěší početnou množinu fanoušků Applu, která značce holduje kvůli preciznímu stylu – ani ocásek z lightning portu, ani bezdrátové tyčky v uších nejsou příliš vzhledné.

03704021.png

Bezdrátové AirPods se také musí vypořádat s problémem chybějícího ovládání, které bylo tradičně umístěno na kabelu. AirPods to řeší čidly přímo ve sluchátkách. Infračervené senzory vypnou sluchátko, když si ho vytáhnete z ucha, čímž šetří baterii. Sluchátka také vnímají to, jestli na ně ťukáte. Když vám zvoní telefon, můžete ho jedním poklepnutím na AirPods zvednout a pak hovořit skrze mikrofon zabudovaný ve sluchátkách (jak funkční bude mikrofon, který máte de facto zastrčený v uchu, je samozřejmě otázkou). Problematičtější je to s ovládáním hudby. U dvojitého poklepání si můžete v nastavení iPhonu vybrat, jestli jím zastavíte a spustíte hudbu, nebo jestli spustí osobní asistentku Siri. Pokud tedy chcete pouze ztišit hudbu, musíte buďto šmátrat v kapse, nebo vyvolat Siri – což přeruší přehrávání hudby – a požádat ji o ztišení.

Na serveru The Verge upozorňují, že na poměry bezdrátových sluchátek je cena AirPods velmi příznivá. Pomíjí ale fakt, že ostatní telefony vás tak moc nenutí do pořízení podobné technologie. iPhone 7 není prvním chytrým telefonem na trhu, který se rozhodl vypustit sluchátkový slot, před pár měsíci si hurikán nelibých reakcí vysloužilo Lenovo se svým telefonem Moto Z. Další dvě čínské značky – Oppo a LeEco – uvedly s nevalným úspěchem na trh své varianty telefonu bez sluchátkové zdířky. Telefon ani jedné ze společností se však běžně neprodával mimo Asii. Je těžké představit si vedení Applu, které při sledování neúspěchu u konkurence přikyvuje a říká si: to chceme taky.

Šéf marketingu Applu Phil Schiller při představení nového iPhonu prohlásil, že důvodem, proč se rozhodli ke kontroverznímu kroku, je odvaha. „Odvaha jít o krok dál, udělat něco nového. Něco, co pomůže nám všem,“ deklamoval na pódiu seběvědomě Schiller. To jsou při vědomí všech výše zmíněných potíží odvážná slova. Je dost možné, že Apple má pravdu a brzy budou všechny naše telefony bez 3,5milimetrových zdířek, možná bude během pár let většina posluchačů používat bezdrátová sluchátka a většinu současných problémů s nimi se podaří vyřešit. I když si to Apple nechce přiznat, občas je na něco příliš brzy a hranice mezi odvahou a blbostí je často velmi tenká.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka