USA poslaly nad Jižní Koreu dva bombardéry. Demonstrací síly reagovaly na jaderný test KLDR

Přes území Jižní Koreje ráno přeletěly dva americké strategické bombardéry B-1 Lancer. Mířily k jihokorejské letecké základně vzdálené jen necelých 80 kilometrů od hranic se Severní Koreou. Demonstrací síly americké vojenské velení odpovědělo na nedávný severokorejský jaderný test.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přes území Korejského poloostrova přeletěly dva americké strategické bombardéry B-1B

Přes území Korejského poloostrova přeletěly dva americké strategické bombardéry B-1B | Zdroj: Reuters

Bombardéry B-1 Lancer dokážou nést taktické jaderné hlavice a bomby, které jsou schopné zničit i například podzemní bunkry. Původně měly vyletět už v pondělí, americké velení ale akci odložilo kvůli špatnému počasí na základně na Guamu, odkud startovaly.

Že jde o demonstraci síly, potvrdil velitel společných americko-jihokorejských sil generál Vincent Brooks. „Je to příklad vojenských schopností, které má naše spojenectví k dispozici. Je to mocný arzenál a je součástí naší snahy posílit naší odstrašovací sílu,“ uvedl.

Po posledním severokorejském jaderném testu Spojené státy požadují, aby OSN na Severní Koreu rychle uvalila ještě tvrdší sankce.

Proti tvrdším postihům je ale Čína, která nechce dopustit zhroucení režimu v Pchjongjangu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme