Polsko bude na bratislavském summitu prosazovat hlubokou reformu Evropské unie

Polsko vyzývá Evropskou unii k reformě. Ve Varšavě to řekla premiérka Beata Szydlová předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Ten přijel do Polska několik dnů před unijním summitem, který bude hostit Slovensko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Foto: Platforma Obywatelska RP, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

„V Bratislavě určitě zazní různé názory a emoce. Nejdůležitější je, aby se Polsko nepřipojilo k těm, kteří chtějí tím pomyslným evropským plavidlem otřást,“ řekl ve Varšavě Donald Tusk.

Polská premiérka Beata Szydlová bude podle svých slov chtít prosadit hluboké změny pravidel, kterými se současná Evropská unie řídí.

Chce hlavně vrátit více pravomocí na národní úroveň. Brusel by například neměl mít právo diktovat členským zemím, kolik uprchlíků mají přijmout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko chce reformu Evropské unie kvůli jejímu údajnému diktátu.

Polská vláda by chtěla obecně změnit celková pravidla fungování evropských institucí. To ale prý nebude snadné. „Lisabonská smlouva, která je základním dokumentem Evropské unie, se už tak rodila za velkých bolestí a zdlouhavých vyjednávání,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

S tím, že Evropská unie diktuje členským zemím a mělo by se s tím něco udělat, už souhlasilo více evropských premiérů. Mezi nimi například slovenský Robert Fico nebo maďar Viktor Orbán. Český předseda vlády Bohuslav Sobotka je na druhou stranu opačného názoru.

Vít Pohanka, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme