V Brně hořely sklady s molitanovými matracemi. Tři hasiči se zranili

Celou noc budou hasiči pokračovat v hašení komplexu na výrobu a skladování matrací v Brně-Černovicích. Požár se dostal do všech budov areálu a poškodil konstrukce. Hasiči už ho ale mají pod kontrolou, povolali speciální techniku z Hlučína. Tři z požárníků se zranili. Na místě je i speciální protichemická jednotka, která měří toxické látky. Zatím nebyly naměřené žádné nebezpečné hodnoty, monitoring ovzduší bude dál pokračovat. Jihomoravští hasiči žádají okolní obyvatele, aby v případě jakéhokoliv zápachu utěsnili okna a vypli klimatizaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Brně Černovicich hoří hala s pěnovými matracemi

V Brně Černovicich hoří hala s pěnovými matracemi | Foto: Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje

Hasiči v Černovicích na Brněnsku zasahovali od dvou hodin ráno. Policie zajišťovala v místě bezpečnost. Nebylo potřeba nikoho evakuovat, protože uvnitř nebyli zaměstnanci. „Zredukovali jsme počet hasičů na místě. V noci jich tady bylo kolem 80, dopoledne zasahuje asi 30 hasičů," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Výše škody dosud není známá. Mikoška uvedl, že by se mohla dostat do desítek milionů korun.

„Došlo k totálnímu zničení a vyhoření tří skladovacích hal pro výrobu matrací. Byl tam skladovaný molitan plus další látky, které slouží k čalounické výrobě“ popsal škody ve firmě ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Podle obchodního zástupce společnosti BPP, které haly patří, Jana Dudy v areálu pracuje zhruba 45 lidí.

„Příčinu požáru nevíme, bude se to teprve zkoumat, údajně několik týdnů. Nevíme ani rozsah škod, ještě stále probíhají hasební práce. Do areálu nás nechtějí pustit," řekl Duda. Vše je podle něj pojištěné.

Požár zasáhl dva ze tří propojených objektů, a to skladovací a výrobní halu PUR matrací, kde se propadly nosné konstrukce hal. Hasební zásah se proto uskutečňuje také z výškové techniky. Hasiči se kromě likvidace požáru hal soustředí na ochranu administrativního objektu, který je bezprostředně ohrožen.

Příčina vznícení haly zatím není známá. „Na místě máme družstvo speciální pořádkové jednotky. Naší úlohou je zajišťovat bezpečnost v daném prostoru i v okolí. Místo je průjezdné, ovšem apelujeme na občany, aby respektovali pokyny policistů," uvedla mluvčí brněnské policie Andrea Cejnková.

V souvislosti s možným únikem toxických látek do vzduchu vydali hasiči varování, že pokud lidé ucítí kouř, mají zavřít okna. To se dopoledne dotklo například mateřské školy na ulici Elišky Krásnohorské.

„Paní učitelky zavřely, pustili jsme větráky a byli jsme domluvení, že nás prostě budou nějak informovat, až půjdeme ven,“ potvrdila zástupkyně ředitelky Lenka Maštová.

ČTK, Tereza Kadrnožková, Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme