Nesnáším policii, nezachránili nás, stěžuje si unesená dívka. Dopadení 'garážového recidivisty' prověřuje inspekce

Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřuje zásah policistů v případu únosu dvou dětí z Litoměřicka. Kriminalisté ale jakékoliv pochybení odmítají. Policie byla u garáží s vězněnými dětmi už den před jejich nalezením. Podle vyšetřovatelů ale nic nenasvědčovalo tomu, že chlapec i dívka jsou uvnitř. Únoscem je šestatřicetiletý recidivista Zdeněk Hryščenko, který byl za podobný čin odsouzen už před 12 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takto byla vybavena garáž, kde muž děti držel

Takto byla vybavena garáž, kde muž děti držel | Foto: Policie ČR

„Ve věci inspekce do této chvíle neobdržela žádný podnět, na základě vlastní činnosti se případem standardně zabývá. Příslušníci vyhodnocují doposud dostupné informace s událostí spojené," potvrzuje mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Děti zmizely 28. srpna. Garáž, v níž byly vězněny šestatřicetiletým recidivistou, našli chlapcovi rodiče minulou středu 7. září. Policie v úterý přiznala, že v areálu garáží byla hlídka už večer předtím, tedy 6. září. Místo, kde jsou drženy, chlapec zašifroval do dopisu, který únosce poslal jeho rodičům. Obsah dopisů zkoumali rodiny i písmoznalci. Řada slov byla opakovaně přeškrtaná a přepsaná.

Vysoce společensky nebezpečný, napsal už před 12 lety soud o 'únosci dětí z garáže'

Číst článek

Postup policie kritizují jak oběti únosu, tak jejich rodiče. Chlapcův otec už dříve řekl, že policie nebyla k jejich pátrání příliš vstřícná a ke střekovským garážím nechtěla hlídku poslat. „Volali jsme na linku 158 a požádali jsme o přepojení na policii Střekov. Ta nejdříve nechtěla poslat hlídku, neboť jsme údajně měli nepodložené důkazy. Nakonec hlídku poslali," řekl deníku Právo otec.

Z nečinnosti obvinila kriminalisty i unesená dívka. „Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším - nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet, proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít," napsala na sociální síť Facebook.

Kriminalisté potvrdili, že podezřelým je majitel garáže na Střekově. Je jím šestatřicetiletý recidivista, který byl už před dvanácti lety odsouzen za pokusy o únos malých dívek na Českolipsku. Zpravodajský web ČRo má celý rozsudek k dispozici, přečtěte si ho ZDE.

Okresní soud v České Lípě ho potrestal sedmi lety vězení. Tehdy třiadvacetiletý recidivista z Hejnic na Liberecku se na své zločiny vyzbrojil plynovou pistolí, nožem, pouty a slzným plynem. Tvář si maskoval kuklou. Sedmileté dívky se zmocnil ve spánku, chtěl ji věznit v připraveném úkrytu. O tři roky starší děvče si vzal jako rukojmí a její matce hrozil únosem, pokud nedostane peníze.

Muži nyní hrozí až osm let vězení. Čelí obvinění z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy mládeže a šíření pornografie. Soud ho už o víkendu poslal do vazby.

ČTK, David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme