Británie by měla odejít co nejdříve a potřebujeme společnou obranu, vzkázal Juncker zbytku EU

Odchod Velké Británie z osmadvacítky neznamená podle šéfa Evropské komise konec EU. Jean Claude Juncker přiznal, že členské státy teď čekají těžká vyjednávání - jejich spojenectví by to ale nemělo ohrozit. Evropa podle něj také potřebuje začít budovat společnou obranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker | Foto: Creativ Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic, Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise podle očekávání začal svůj každoroční projev o stavu unie právě Brexitem. Řekl, že EU lituje rozhodnutí Velké Británie, ale musí ho zároveň respektovat a začít se podle něj řídit, takže očekává, že Britové svůj odchod zahájí co nejdříve.

Zároveň naznačil, že po brexitu pro Británii rozhodně nebudou platit stejná pravidla jako doposud, protože kdo nechce splňovat všechna pravidla jednotného evropského trhu, nemůže přirozeně využívat všech jeho výhod.

Juncker je tedy dalším evropským politikem, který Velkou Británii vyzývá, aby co nejrychleji zaktivovala článek padesát o odchodu z unie. Londýn ale už dříve avizoval, že dřív než v příštím roce to neudělá.

Předseda Evropské komise také zopakoval, že bezpečnost je prioritou číslo jedna. Připomněl, že během posledních let se evropské státy staly terčem 34 teroristických útoků a 14 z nich se stalo v loňském roce. Členské státy podle něj dokázaly, že se v těchto chvílích umějí spojit a ukázat si vzájemnou solidaritu.

'Chceme lepší Evropu, ne víc Evropy'

Evropská unie by podle něj měla posílit svou vzájemnou obrannou politiku, mít jednou společné velitelství a v budoucnu také třeba společnou armádu, která by měla fungovat nezávisle na Severoatlantické alianci. Juncker by chtěl také uspíšit vznik společné pobřežní a pohraniční stráže - chce aby začala fungovat už od října.

Zároveň ale zdůraznil, že si nepřeje vznik evropského superstátu. „Nechceme víc Evropy, ale lepší Evropu. Evropa se nezmění a nikdy se nesmí změnit v jeden stát," prohlásil.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme