Dětská hřiště: méně, ale kvalitnější

13. duben 2005

Většina měst na jihu Čech omezuje počet dětských hřišť. Menší množství hracích ploch se ale snaží udržet v lepším stavu v souladu s normami. Města také rozšiřují jejich vybavení a vyměňují staré herní prvky. Vyplývá to z ankety ČTK.

Například v Českých Budějovicích se ale snaží pokrytí dětskými hřišti ve městě zachovat. "Zejména u těch dětí v předškolním věku nemůžete po rodičích chtít, aby s nimi šli na vzdálené hřiště. Chtějí mít děti pod okny," uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Město ale bude postupně rušit některá pískoviště, protože nedokáže splnit náročné normy. Jeden milion korun si vyžádá vybudování hřiště na Sokolském ostrově. Atypické hřiště bude podle Popelové ojedinělým prvkem. "Pro děti bude lákavější než to, které mají úplně všude," řekla. Město nyní spravuje 141 ploch s herními prvky a 86 pískovišť. Tábor se snaží počet hřišť optimalizovat. Ze současných 75 jich zachová 43, protože nedokáže větší počet udržovat na přijatelné hygienické úrovni. "Lidi se k nim chovají neskutečným způsobem. Venčí tam pejsky, mění si písek z pískovišť pro svoje kočky," řekl tajemník města Lubomír Šrámek. Menšímu počtu ploch se bude město podle Šrámka více věnovat. Základní síť hřišť Tábor zachová tak, aby z každé městské části byly herní plochy dostupné.

V Písku hřišť výrazně neubude, město chce zrušit nejvýše 15 ze současných 60 hracích ploch. Ve městě by mělo vzniknout devět takzvaných hnízd, tedy velmi dobře vybavených hřišť za zhruba 1,5 milionu korun. Do menších ploch by pak Písek investoval jen 100.000 korun. "Ta obnova může trvat delší dobu. Rada ale asi bude doporučovat zastupitelstvu, aby to urychlilo, protože malé děti nemohou čekat deset let," řekl starosta Luboš Průša. Strakonická radnice si v minulosti nechala vypracovat studii, která zjišťovala stav hřišť ve městě. Ze zhruba stovky ploch se však dala opravit jen část. Město proto některá hřiště zrušilo a investuje pouze do perspektivních hracích ploch. Strakonice ze svého rozpočtu pro letošní rok vyčlenily na nová hřiště či opravu starých 800.000 korun. Loni město investovalo 900.000 korun do hřišť a sportovišť na sídlišti 1. máje a 400.000 korun na sídlišti Mír, řekla architektka města Marta Slámová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio