‘Jsme lidé, nemůžete nás ignorovat ‘. Protesty indiánů proti stavbě ropovodu Dacota Access sílí

Američtí indiáni protestují proti výstavbě ropovodu Dacota Access. Ten má přivádět ropu ze severu Spojených států do zbytku země. Jenže vede i přes území původních obyvatel Ameriky. Indiáni a s nimi spojení aktivisté proto svolali demonstrace do amerických velkoměst, do Los Angeles, Atlanty, i do Washingtonu přímo před Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce amerických indiánů protestují proti stavbě ropovodu Dacota Access

Tisíce amerických indiánů protestují proti stavbě ropovodu Dacota Access | Zdroj: Reuters

Za provolávání hesel jako "My jsme lidé, nemůžete nás ignorovat" požadovali demonstranti zastavení výstavby ropovodu. Chtěli tak podpořit indiány, kteří se obávají znesvěcení svých posvátných míst a hřbitovů. Stavba ohrožuje také místní zdroje pitné vody a v případě úniků ropy hrozí zamoření okolního prostředí.

„Je to jed, který nás zabije. Ale my mladí ho odmítáme. Stojíme pevně s divokým hlasem našich předků. A věříme prezidentu Obamovi. Věříme, že se zachová tak, jak by měl, že bude prezidentem, jakého jsme volili,“ říká indiánská aktivistka Jasilyn Chargerová z jednoho z čejenských kmenů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí Indiáni protestují proti výstavbě ropovodu Dacota Access

Americká federální vláda minulý týden rozhodla, že na federálních pozemcích se výstavba musí dočasně zastavit a doporučila totéž i pro soukromé pozemky. To na demonstraci přivítal i neúspěšný uchazeč o kandidaturu na prezidenta Bernie Sanders.

„Vítám snahu administrativy chránit práva původních kmenů. Společnost, která ropovod staví, odmítá zastavit práce. Proto vyzývám Obamovu administrativu, aby nechala vypracovat studii, která plně posoudí dopady na životní prostředí a kulturu původních Američanů. Jestli jsme se od nich něco naučili, pak to, že my lidé jsme součástí přírody,“ prohlásil.

„A pokud budeme pokračovat v ničení přírody, sami jako druh nepřežijeme. Proto bychom měli respektovat práva původních Američanů a změnit energetiku tak, aby nezávisela na fosilních palivech,“ dodal Sanders.

Stavitelé ropovod hájí. Tvrdí, že projekt nejenže ušetří náklady na přepravu vytěžené ropy ze Severní Dakoty, ale tím, že nebude potřeba surovinu vozit pomocí kamionů a vlaků, ušetří se i životní prostředí a ulehčí dopravě v regionu. Odklad stavby neplánují a chtějí v ní pokračovat.

Demonstranti se ale rozhodli ropovod blokovat přímo na staveništi v Severní Dakotě. „Doufáme, že to budou dělat mírumilovně, a ne na soukromých pozemcích,“ komentoval šerif Dean Danzeisen zatčení 22 aktivistů, kteří hodlají výstavbu blokovat, dokud se projekt nezastaví.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme