Britský parlament ostře odsoudil zapojení Cameronovy vlády do bombardování Libye v roce 2011

21. říjen 2016

Ostré kritiky se dočkala britská, ale i francouzská a americká vojenská intervence v Libyi v roce 2011, cituje zprávu zahraničního výboru britského parlamentu list The Guardian.

Podle citované zprávy tehdejší premiér David Cameron operaci provedl „bez řádné zpravodajské analýzy, oddal se neavizovanému cíli změnit libyjský režim a vyhnul se morální odpovědnosti za rekonstrukci země po pádu Muammara Kaddáfího." To vedlo k tomu, že Libye je dnes nefunkčním státem. Zpráva může poškodit dědictví Cameronovy vlády stejně jako výsledky šetření britské účasti ve válce v Iráku Chilcotovou komisí.

Závěry parlamentního výboru se shodují s názorem amerického prezidenta Baracka Obamy, že Francie a Británie ztratily po svržení Kaddáfího o Libyi zájem. V předvolební prezidentské kampani by toho mohl využít republikánský kandidát Donald Trump proti své demokratické soupeřce Hillary Clintonové, která byla v době libyjské operace ministryní zahraničí, soudí autoři článku v Guardianu

Cameron, který se v pondělí vzdal poslaneckého mandátu, odmítl před výborem svědčit. Současnou nefunkčnost Libye přičítá neschopnosti obyvatel chopit se příležitosti nastolit demokracii. Podle zprávy je však „politický a hospodářský kolaps, humanitární a migrační krize, porušování lidských práv v Libyi, šíření Kaddáfího zbraní po celém regionu a rozmach Islámského státu v severní Africe“ výsledkem britsko-francouzsko-americké intervence. „Vlády těchto tří zemí podcenily hrozbu extremistických skupin, o které se tehdy už vědělo, protože mnoho Libyjců předtím bojovalo v Iráku a Afghánistánu. Britské ministerstvo zahraničí reagovalo nazávěry parlamentního výboruprohlášením, že Kaddáfí byl nepředvídatelný a intervence byla rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN. Británie jen letos vyčlenila na pomoc Libyi deset milionů liber,“ cituje ministerstvo zahraničí britský deník The Guardian.

autor: gzb
Spustit audio