Nástupní platy policistů jsou nižší než v obchodních řetězcích, tvrdí odboráři, sepsali petici

Nástupní platy policistů jsou podle odborářů nižší, než v obchodních řetězcích. Odborové organizace proto sepsaly petici za personální a sociální stabilizaci bezpečnostních sborů. Požadují v ní především zvýšení mezd v bezpečnostních složkách. Podle vládního návrhu by měli policisté a hasiči dostat přidáno o 5 procent. To ale odborům nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, ilustrační foto

Policie, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký

Předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler tvrdí, že platy policistů a hasičů jsou nižší, než v roce 2010 a pětiprocentní zvýšení nestačilo ani na dorovnání mezd. Společně s dalšími odborovými organizacemi proto Unie požaduje nárůst o 10 procent.

„Myslím si, že 10 procent by bylo adekvátní tomu, abychom mohli říct, že máme dorovnáno a možná mírně navýšeno,“ říká Drexler.

V petici ale odboráři požadují nejen více peněz, ale i doplnění počtu policistů. „Z posledních zpráv, které mám třeba z Krajského ředitelství hl. m. Prahy, tak aktuálně je tam podstav 300 policistů. A podle nějakých odhadovaných prognóz by dokonce mohlo být podstav až 600 policistů,“ vysvětluje.

„Policejní prezident Tomáš Tuhý tvrdí, že navýší stavy o 4 tisíce policistů. Ale vzhledem k tomu, že nebyly naplněny současné tabulky, netuším, z čeho chce tyto další 4 tisíce tabulkových míst naplnit,“ dodává Drexler.

Za malým zájmem o práci například u policie ale podle odborářů můžou právě i nízké platy, které rekruty dostatečně nemotivují.

„Potřebujeme naše sbory posílit, potřebujeme vychovat odborníky v oblastech, kde se bezpečnostní hrozby vyvíjí a mění. Jak ale máme nalákat nové kolegy? Nábor nových příslušníků nemůže být úspěšný, pokud nabízené nástupní platy jsou pod úrovní nabídek pro nové zaměstnance obchodních řetězců,“ uvádí se v petici.

Současné vedení policie dosáhlo v této oblasti úspěchy

Policejní prezident Tomáš Tuhý v písemném prohlášení uvedl, že vedení policie podle něj už kroky pro zlepšení situace podniklo.

„Myslím však, že nikdo z policistů nemůže rozporovat fakt, že současné vedení Policie ČR dosáhlo v této oblasti úspěchů, které bychom ještě před několika lety považovali za nereálné. Od nástupu do funkce jsem investoval velké množství energie a osobní zainteresovanosti abych tento stav pozitivně změnil. To se daří a představitelé ministerstva vnitra a vlády našim argumentům naslouchají a také se snaží jim vyhovět,“ uvedl Tuhý v prohlášení.

Odboráři doufají, že jejich petici do konce září podepíší všichni členové bezpečnostních sborů. Pokud policejní prezident Tuhý jejich požadavky nepodpoří, jsou odboráři podle Drexlera připraveni svolat protestní akci.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme