Francie otevírá první deradikalizační centrum. Mladé má dostat z vlivu radikálních ideologií

Francie chce bojovat s radikálními ideologiemi, které ovlivňují mladé občany. Otevírá první centrum pro deradikalizaci. Do převýchovného programu bude zatím přijímat dobrovolníky, o které se bude starat speciálně vyškolený personál. Součástí programu budou přednášky o náboženství i francouzském občanství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výchovný ústav Králíky

Výchovný ústav Králíky | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Francie začala budovat síť středisek pro deradikalizaci mladých lidí. První takové centrum se otevřelo v bývalém zámečku Pontourny v údolí řeky Loiry ve střední Francii. Zájemci o to dostat se z vlivu radikálních ideologií do něj začnou přicházet na konci září.

Centrum je určeno pro mladé dospělé od 18 do 30 let. Nepůjde tedy o mladistvé ani žádný výchovný ústav. Do zařízení je nebude umisťovat ani soud ani policie, účast v programu bude dobrovolná. Když člověk bude cítit, že se dostává pod tlak radikální skupiny, může se do centra přihlásit.

Prefekt regionu Idre-et-Loire Louis Lefranc řekl, že v centru nebudou lidé, podezřelí z teroristických činů nebo odsouzení za násilné trestné činy, ale mohou tam být ti, kteří se buď chystali odjet do Sýrie a Iráku nebo ti, kteří tam už byli a nasáli myšlenky radikálů.

Ztracená sebedůvěra a nová perspektiva

Podle prefekta bude centrum sloužit hlavně k tomu, aby mladí lidé získali zpět ztracenou sebedůvěru, schopnost svobodně se rozhodovat, dostat se zpod vlivu radikálních skupin a znovu se zapojit do společnosti a získat nějakou životní perspektivu.

Většina z těch, kteří do centra na konci září nastoupí, jsou ženy. Zatím jich bude okolo deseti. Maximální kapacita zařízení bude 25 klientů.

Proces má být celkem 10měsíční a pobyt klientů bude zcela dobrovolný. Pokud ale člověk do programu už vstoupí, musí se podřídit určitému řádu. V centru je totiž celý den rozplánovaný.

Program od rána do večera

Každé ráno se například vstává v 6.45, pak se vyučují dějiny, náboženství, filosofie, probíhají ale také třeba kurzy, jak zacházet s internetem.

Chybět nebude ani jakási výchova k republikánskému francouzskému občanství, klienti se budou učit, co jsou symboly Francie, jednou týdně se také bude vztyčovat vlajka.

Program zahrnuje také sportovní aktivity i tvořivé dílny. Pokud bude někdo chtít vykonávat náboženské rituály, tak může, ale jen ve svém volném čase.

O klienty se bude starat 30členný personál. Jsou to lidé, kteří působili v sociálním ústavu, který tam byl umístěný předtím. V létě prošli všichni školením, jak se o klienty správně starat.

Francouzská vláda plánuje podobných center do budoucna víc. Do konce roku má vzniknout středisko, kam bude klienty umisťovat už soud. Dalších 13 center má potom vzniknout po celé Francii.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme