Česko hostí letecké cvičení Ample Strike 2016. Účastní se ho vojáci z 16 spojeneckých armád

Účastníci výcviku Ample Strike 2016 mají za sebou přes tisíc navedení letounů na nepřátelské cíle. Bojové úkoly, při kterých se nešetří ani ostrou municí, na českých základnách cvičí na 1500 pilotů, návodčích a dalších vojáků z 16 spojeneckých armád. S 30 bombardéry, stíhačkami a vrtulníky budou nebe nad Českem křižovat ještě týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průlet amerického vrtulníku AH-64 Apache během leteckého cvičení Ample Strike 2016

Průlet amerického vrtulníku AH-64 Apache během leteckého cvičení Ample Strike 2016 | Zdroj: ČTK

„Aktivní zálohy vyjely na patrolu, byla napadená a byla přivolaná letecká podpora. Je to vlastně navedení pilota ke shozu letecké munice na cíl," vysvětluje letecký návodčí David cvičnou situaci, při které nad základnou v Náměšti nad Oslavou přeletí stíhačky Gripen, bitevníky Alca a dva bojové vrtulníky. Shazují cvičnou munici a nechávají za sebou hořící les.

„Návodčí je vlastně řídící vzdušného prostoru. Pokud velitel chce zaútočit municí z vrtulníku, pak je na návodčím, aby to zkoordinoval tak, že mu do toho nevletí letadlo, bezpilotní prostředek, nevystřelí mu do toho artilerie někde zpoza kopce," pokračuje David.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko hostí mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2016. Bojové úkoly na českých základnách cvičí na 1500 pilotů, návodčích a dalších vojáků

Ten jako návodčí sloužil třeba v Afghánistánu a v Náměšti dohlíží na výcvik 150 svých kolegů. Zhruba po dvouletém výcviku musí zvládat spolupráci s piloty různých strojů. Ti si cvičení, při kterém můžou využít i ostrou municí, pochvalují.

„Je to skvělá příležitost spolupracovat s návodčími, kteří sice mluví anglicky, ale mají odlišný přízvuk, kterému nemusí být ve vysílačce vždycky dobře rozumět. Takže ta zkušenost spolupracovat s návodčími z různých zemí Aliance je skvělá," říká třeba Kail Prosocki, americký pilot vrtulníku, který v Česku cvičí poprvé.

Spokojený je i šéf celého výcviku Ample Strike Zdeněk Bauer. Cvičení ještě neskončilo a počet navedení letounů na cíl už přesáhl tisícovku.

„Ale to je jenom statistika. Pro nás je podstatné, že ty scénáře, které jsme zaměřili jak na součinnost s pozemními jednotkami, na integraci paleb, na využití bezpilotních prostředků, na boj v zastavěném prostoru, se podařilo naplnit," řekl Bauer.

Nově se do mezinárodního cvičení zapojili i vojáci aktivních záloh. Na jejich výcvik se osobně přišel podívat náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

„Vojáci aktivní zálohy budou zváni právě na ta cvičení - ať už velkého, malého rozsahu nebo mezinárodní cvičení. Aktivní záloha je plně využitelná," uvedl.

Bečvář zároveň poděkoval za trpělivost lidem, které během cvičení rušil hluk letadel. Cvičení Ample Strike 2016 potrvá do příštího úterý. Letouny ale začnou postupně odlétat už tento týden.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme