Prezident Zeman: Účast ve volbách by měla být povinná, předvolební kampaň delší

Prezidenta Miloše Zemana mrzí nízká volební účast v krajských volbách. Jak řekl v rozhovoru pro Českou televizi, hlasování by mělo být pro občany povinné. Prezident by také prosazoval delší volební kampaň. Politici ale podle něj budou proti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Podle prezidenta, který ve svém funkčním období navštívil všechny kraje České republiky už třikrát a nyní začíná čtvrté „kolečko“, bude voliče v krajských volbách nejvíce zajímat otázka dálnic a infrastruktury. Dále pak budou následovat zdravotnictví, kultura, oprava památek a další.

Ve druhém kole senátních voleb prezident Zeman hlasovat nebude. ‚Můj kandidát skončil třetí,‘ uvedl

Číst článek

Zemanovi, který jako premiér prosadil vznik krajů, se ale nelíbí nízká účast ve volbách. „Mají-li mít občané práva, mají mít také povinnosti. A jednou z těch povinností by měla být účast ve volbách,“ říká Zeman a připomíná, že účast ve volbách byla povinná už za Masarykovy první republiky. Dnes je povinná v Belgii, Lucembursku, Austrálii a dalších státech.

„Já si myslím, že pro každého občana by mělo být povinností, v případě její nesplnění za mírnou pokutu, jít k volbám a věnovat maximálně dvě hodiny svého vzácného času, aby vyjádřil svoji vůli,“ řekl dále Zeman.

Nesouhlasí také s tím, že volič neúčastí ve volbách vyjadřuje svůj nesouhlas s kandidáty. Ve volbách podle prezidenta totiž nevolíme největší dobro, ale nejmenší zlo. Nelíbí se mu také krátká volební kampaň před volbami, za kterou můžou „líní politici“.

Nechuť pracovat

Skeptický je však k senátním volbám a Senátu samému. „Řada politiků včetně mě pochybovala o jeho funkčnosti a upřímně, já o ní pochybuji dodnes.“

Prezident nebude ve volbách podporovat žádnou stranu. Pouze bude apelovat na lidi, aby nevolili Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, protože podporovala Kotlebovu stranu na Slovensku. „Budu jen vyzývat k volební účasti a varovat před neonacisty.“

Zeman se v rozhovoru vyjádřil také k nezaměstnanosti. Ta je nejnižší od začátku ekonomické krize v roce 2008. Prezident se domnívá, že z asi 400 tisíc nezaměstnaných 80 procent lidí pracovat vůbec nechce, pracujícím se smějí a pouze pobírají sociální dávky. Proto vítá chystanou změnu zákona o vyplácení dávek. Nezaměstnaní, kteří nebudou pracovat na místech, která jim úřad práce nabídne, budou dostávat jen životní minimum ve výši 2500 korun a to je bude nutit pracovat.

Dobré zdraví

Největší nezaměstnanost je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Zde se situace může ještě zhoršit kvůli OKD. Ta podle něj inkasovala desítky miliard na dividendách, ale přitom nezřídila rezervní fond, jak je to u každé firmy běžné. To je podle Zemana chyba Zdeňka Bakaly, kterému firma patřila a proti kterému je nyní němu vedeno trestní stíhání. „Pan Bakala je podle mě druhý největší tunelář v České republice po panu Koženém,“ řekl prezident.

Moravskoslezskému kraji by ale mohl pomoci projekt splavnosti Odry z Polska až k ostravskému letišti Mošnov. Zde by mohly najít práci tisíce lidí. Navíc v oboru, který je podobný jejich původní profesi, míní Zeman.

Opět také zopakoval, že by vláda měla podporovat více technické obory, na příklad stipendii, a měl by se snížit počet studentů v humanitních oborech. Zeman také řekl, že krajům chybí 10 miliard na opravy silnice nižších tříd, které jsou často ve špatném stavu. „Snažil jsem se, aby kraje dostaly 3-4 miliardy korun navíc na opravy. Systémovější by ale bylo zvýšit částku na opravy silnic plošně, protože většina krajů hospodaří s vyrovnaným rozpočtem,“ řekl dále Zeman.

V rámci rozhovoru pro Českou televizi se také vyjádřil ke svému zdravotnímu stavu. „Mám dvě nemoci, které se se mnou potáhnou do konce života. Cukrovka se mi zlepšila. Polyfunkční neuropatie mých nohou se však nezlepšila, ale ani nezhoršila. Není to tak, že kdykoliv upadnu nebo zavrávorám, tak jsem opilý.“

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme