USA podepsaly dohodu o rekordní vojenské pomoci Izraeli ve výši 38 miliard dolarů

Spojené státy a Izrael dnes podepsaly dohodu o americké vojenské pomoci židovskému státu. Washington poskytne Izraeli během deseti let celkem 38 miliard dolarů (asi 912 miliard korun). Informovala o tom agentura AP. Jde o dosud největší vojenskou pomoc, jakou kdy USA nějaké zemi daly. Dohoda se týká let 2019 až 2028.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Americký prezident Barack Obama se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem | Zdroj: Reuters

„Premiér Benjamin Netanjahu i já si jsme jisti, že nová dohoda významně přispěje k izraelské bezpečnosti,“ řekl Barack Obama ve Washingtonu. Americký prezident též uvedl, že v otázce izraelsko-palestinského konfliktu bude pokračovat v tlaku na řešení ve formě dvou států.

Dohoda, která nese název memorandum o porozumění, přiznává Izraeli roční pomoc ve výši 3,8 miliardy dolarů. Podle dosavadní dohody, platné do roku 2018, Washington ročně Izraelcům přispívá 3,1 miliardy dolarů.

Nová dohoda ale znamená pro Izrael určitá omezení při nakládání s americkými penězi. Zatímco dosud mohl prostředky z USA použít i k nákupu vojenské techniky vlastní výroby, nově za ně bude muset nakupovat pouze americkou výzbroj. Izrael také už nebude moci v americkém Kongresu žádat o další pomoc mimo dohodnuté roční příspěvky.

Dohoda poprvé zahrnula i peníze na raketovou obranu, kterou dosud USA pomáhaly Izraeli financovat z příspěvků schvalovaných jednotlivě Kongresem.

Poskytnutí peněz bude muset každý rok potvrdit americký Kongres, podle AP se ale v tomto směru nečekají žádné překážky. Jak američtí demokraté, tak republikáni dlouhodobě vyjadřují podporu židovskému státu, který je klíčovým spojencem USA na Blízkém východě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme