Morava má první Lavičku Václava Havla, odhalili ji v centru Kroměříže

Na kroměřížském Velkém náměstí byla dnes slavnostně odhalena první moravská Lavička Václava Havla. Lavička, která je tvořena dvěma kovovými zahradními křesly spojenými s kulatým stolem, jehož středem prorůstá lípa, slouží jako místo potkávání, dialogu a diskusí. Devět laviček už stojí v Čechách, dalších sedm v jiných státech. Jejich autorem je Bořek Šípek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lavička Václava Havla v Plzni

Lavička Václava Havla v Plzni | Foto: Pavel Halla

„Rádi na něj (Václava Havla, pozn. red.) vzpomínáme a tak nás napadlo, že by bylo moc hezké, kdybychom jednak připomněli ty jeho ideály a jednak i tu jeho vazbu na Kroměříž. Protože on v tomto městě byl při těch nejvýznamnějších událostech začátku polistopadového dění v republice, když se tady scházely ty vlády,“ připomíná předsedkyně Klubu UNESCO Kroměříž Eva Nováková.

Právě Klub přišel s nápadem na umístění lavičky do Kroměříže. Její slavnostní odhalení se rozhodl spojit s letošním 25. výročí svého vzniku. Akce se dnes zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Jsem velmi rád, že se město Kroměříž tímto počinem přiřadí k celosvětovému projektu, jehož záměrem je vytvoření míst k dialogu a vzpomínce na ideály a životní postoje Václava Havla,“ uvedl ministr.

S myšlenkou vytvořit projekt laviček Václava Havla přišel český velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem. Poprvé se dílo objevilo v říjnu 2013 v Georgetownské univerzitě ve Washingtonu, poté v Evropě v Dublinu, následovala Barcelona, Benátky a další.

Na území České republiky byla první Lavička Václava Havla umístěna na Maltézském náměstí v Praze 1. května 2014, v den 10. výročí vstupu Česka do Evropské unie. Další pak byly instalovány například v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Krásné Lípě, Plzni, Karlových Varech nebo v Liberci.

ČRo, Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme