Obří bitka na korsické pláži. Za pokus o vraždu Čecha stojí před soudem Maročan

Soud v korsické Bastii by měl udělat tečku za srpnovou bitkou na pláži. Pustili se tam do sebe přistěhovalci a místní obyvatelé. Sílí však obavy, že incident je první vážnější konfrontací mezi dvěma komunitami. Proces může prohloubit rozpory mezi přistěhovaleckou komunitou a místními obyvateli. Před soudem stane pět mužů, jeden z nich je obviněný z pokusu o vraždu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ale za návštěvu Lumia to rozhodně stálo

Ale za návštěvu Lumia to rozhodně stálo | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Přímým účastníkem bitky byl Jiří Neumann z Mostu, který v roce 1990 vstoupil do Cizinecké legie a po deseti letech služby zůstal ve Francii, právě jeho syna napadla rodina přistěhovalců, původem z Maroka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potyčka místních a přistěhovalců na Korsice. Rozhovor s Gerrym a Sebastienem

„Zavolali mi, že mi mlátí kluka na pláži. Tak jsem skočil do auta a jel jsem tam. Když jsem přijel, byli tam čtyři nebo pět lidí, ženy oblečené v burkách. Ptal jsem se, kde je můj syn a kde jsou ti, kdo ho mlátili,“ dodává Jiří Neuman, přezdívaný Gerry.

Mlátí ti syna, slyšel Čech, který se zapojil do obří bitky s imigranty na Korsice. Zasáhla ho harpuna

Číst článek

Podle Sebastiana, obyvatele vesničky Sisco, není vyloučeno, že proces bude nakonec odložen a zároveň přeložen do jiného místa ve Francii. Napětí mezi oběma komunitami je podle něj příliš velké.

Hrozí odročení

Jossian Calloni, který v Bastii pracuje jako průvodce, vysvětluje, že hlavní příčinou bitky byla snaha marocké rodiny zabrat si pláž pro sebe. Podle něj bude soudní stání provázet velké napětí a není vyloučeno, že soudce vyhoví požadavkům advokátů rodiny přistěhovalců a soud odloží. Jeden z jejích členů je obviněn z pokusu o vraždu, protože trefil harpunou bývalého legionáře Jiří Neumana, který pochází z Mostu a na Korsice žije už patnáct let.

V korsické Bastii jde před soud pět účastníků bitky na pláži nedaleko městečka Sisco na severu ostrova. Přistěhovalecká rodina z Maroka napadla na pláži mladé chlapce, kteří si fotili ženy v burkách. Na pomoc jim přispěchali rodiče a obyvatelé Sisca. Bitku pak ukončila policie.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme