Obří bitka na korsické pláži. Za pokus o vraždu Čecha stojí před soudem Maročan

Soud v korsické Bastii by měl udělat tečku za srpnovou bitkou na pláži. Pustili se tam do sebe přistěhovalci a místní obyvatelé. Sílí však obavy, že incident je první vážnější konfrontací mezi dvěma komunitami. Proces může prohloubit rozpory mezi přistěhovaleckou komunitou a místními obyvateli. Před soudem stane pět mužů, jeden z nich je obviněný z pokusu o vraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ale za návštěvu Lumia to rozhodně stálo

Ale za návštěvu Lumia to rozhodně stálo | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Přímým účastníkem bitky byl Jiří Neumann z Mostu, který v roce 1990 vstoupil do Cizinecké legie a po deseti letech služby zůstal ve Francii, právě jeho syna napadla rodina přistěhovalců, původem z Maroka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potyčka místních a přistěhovalců na Korsice. Rozhovor s Gerrym a Sebastienem

„Zavolali mi, že mi mlátí kluka na pláži. Tak jsem skočil do auta a jel jsem tam. Když jsem přijel, byli tam čtyři nebo pět lidí, ženy oblečené v burkách. Ptal jsem se, kde je můj syn a kde jsou ti, kdo ho mlátili,“ dodává Jiří Neuman, přezdívaný Gerry.

Mlátí ti syna, slyšel Čech, který se zapojil do obří bitky s imigranty na Korsice. Zasáhla ho harpuna

Číst článek

Podle Sebastiana, obyvatele vesničky Sisco, není vyloučeno, že proces bude nakonec odložen a zároveň přeložen do jiného místa ve Francii. Napětí mezi oběma komunitami je podle něj příliš velké.

Hrozí odročení

Jossian Calloni, který v Bastii pracuje jako průvodce, vysvětluje, že hlavní příčinou bitky byla snaha marocké rodiny zabrat si pláž pro sebe. Podle něj bude soudní stání provázet velké napětí a není vyloučeno, že soudce vyhoví požadavkům advokátů rodiny přistěhovalců a soud odloží. Jeden z jejích členů je obviněn z pokusu o vraždu, protože trefil harpunou bývalého legionáře Jiří Neumana, který pochází z Mostu a na Korsice žije už patnáct let.

V korsické Bastii jde před soud pět účastníků bitky na pláži nedaleko městečka Sisco na severu ostrova. Přistěhovalecká rodina z Maroka napadla na pláži mladé chlapce, kteří si fotili ženy v burkách. Na pomoc jim přispěchali rodiče a obyvatelé Sisca. Bitku pak ukončila policie.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme