Hackeři zveřejnili záznamy Světové antidopingové agentury. Mezi 25 sportovci je i Petra Kvitová

Ruští hackeři ze skupiny Fancy Bear dál zveřejňují záznamy ukradené z celosvětové antidopingové databáze. Na internet vyvěsili záznamy o terapeutických výjimkách dalších 25 sportovců, mezi kterými je i česká tenistka Petra Kvitová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová

Petra Kvitová | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Zveřejněný záznam Kvitové pochází z roku 2009. Jde o povolení k užívání léku albuterol na astma. Kvitová mohla po omezenou dobu používat pro léčebné účely látku, která je jinak zakázaná jako doping.

Výjimku pro léčbu Kvitové schválil lékař Mezinárodní tenisové federace Stuart Miller a platila do konce roku 2009. Záznam hackeři stáhli z databáze ADAMS. Tedy ze systému, kam musejí všichni sportovci vyplňovat veškeré údaje pro potřeby antidopingu.

Dalšími známými jmény na zveřejněném seznamu jsou britští vítězové cyklistické Tour de France Bradley Wiggins a Chris Froome, německá oštěpařka Obergföllová a americká tenistka Bethanie Matteková-Sandsová, která vyhrála s Lucií Šafářovou čtyřhru na US Open.

Celkem se tato várka zveřejnění dále týká deseti sportovců z USA, pěti Němců a Britů a po jednom sportovci z Dánska, Polska, Rumunska a Ruska. Unikly pouze výjimky pro léčebné účely, žádné pozitivní testy.

Odplata za Rusy, WADA se omluvila

Podle zástupců Světové antidopingové agentury WADA jde o reakci na vyšetřování státem organizovaného dopingu v Rusku, kvůli kterému mají ruští atleti zákaz mezinárodních startů a stejně jako vzpěrači a většina veslařů přišli o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiru. Hackeři prý k napadení systému využili účet Mezinárodního olympijského výboru vytvořený pro hry v Riu. WADA se sportovcům za zveřejnění omluvila.

Nedůstojné mlácení prázdné slámy, odmítl Kreml hackerský útok na antidopingovou agenturu

Číst článek

„Odsuzujeme tuto trestnou činnost a požádali jsme ruskou vládu, aby udělala vše, co je v jejích silách, aby to zastavila. Pokračující kybernetické útoky pocházející z Ruska vážně ohrožují práci na obnově antidopingového systému v Rusku,“ uvedl generální ředitel agentury Olivier Niggli v prohlášení.

Již v úterý hackeři zveřejnili záznamy některých sportovců z Ria, mezi kterými byly americké tenisové hvězdy Serena a Venus Williamsovy či sportovní gymnastka Simone Bilesová, která získala na hrách čtyři zlaté medaile. Rusko se následně od kybernetického útoku distancovalo. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov vyloučil, že by do aféry byly přímo zapojeny vláda nebo ruské tajné služby.

Tomáš Kohout, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme