Spor o Jeruzalém: Nazývat ho hlavním městem Izraele je v rozporu s mezinárodním právem, říká Shomali z Palestinského klubu

15. září 2016

Údaj v českém školním atlase o Jeruzalémě jako o hlavním městě Izraele oživil izraelsko-palestinský střet o metropoli židovského státu. O sporu o Jeruzalém v pořadu Pro a proti diskutují,bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider a Moein Shomali z Palestinského klubu v České republice.

„Nazývat Jeruzalém hlavním městem Izraele je v rozporu s mezinárodním právem a nikdo to neuznává,“ říká v úvodu pořadu Pro a proti zástupce Palestinského klubu Moein Shomali. Ten také se svými kolegy vyzval dopisem premiéra Bohuslava Sobotku k nápravě.


Jeruzalém je největší město v Izraeli. Podle údajů z roku 2014 zde žije 849 000 obyvatel. Jeruzalém patří mezi nejstarší města světa, jeho historie do 4. tisíciletí před naším letopočtem. Jedná se o posvátné místo hned tří velkých náboženství – judaismu, křesťanství a Islámu. V roce 1967 byla východní část města anektována izraelskou armádou. V roce 1980 pak izraelský parlament schválil zákon o nedělitelnosti Izraele a Jeruzaléma. V důsledku toho většina státůsvětapřesunulasvávelvyslanectví mimo Jeruzalém,většinou to Tel Avivu.

Druhým hostem pořadu byl bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider. Podle něj by měl Jeruzalém jako hlavní město Izraele ve školních atlasech zůstat. Mělo by však dojít k úpravám „Jedná se o půl pravdy. Jeruzalém je jednak hlavním městem Izraele, kromě toho je i budoucím hlavním městem nezávislého palestinského státu,“ připomíná Schneider.

Moein Shomali upozorňuje, že mezinárodní společenství izraelskou anexi Jeruzaléma po šestidenní válce odsoudilo. „Rada bezpečnosti anexi Jeruzalému odmítla. Ať udělají hlavní město, které bude svět uznávat.“

Jiří Schneider připouští, že světové společenství odmítá uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Přičítá to zejména skutečnosti, že toto uznání Jeruzaléma by přiznalo město výhradně židovskému státu. „Podle mě bylo fér uznat, že v případě Jeruzaléma je cosi nedořešeného, že to není stejně jako Praha. Na druhou stranu přepisování v atlasech, v době kdy mohou školáci cokoliv vyhledat na internetu je řešením 20. ne 21. století.“

Ministerstvo školství naznačilo, že atlasy mohou doplnit vysvětlující informace. Minimálně do roku 2017 ale zmiňované atlasy školákům zůstanou.

autoři: Renata Kalenská , Martin Ocknecht
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.